Kuleczki z kokosem
(4 porcje, 1 porcja to 145 kcal)
- Daktyle – 100g
- płatki owsiane - 30 g
- wiórki kokosowe – 20 g
Daktyle namocz w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw na 20 minut. Następnie zmiksuj daktyle. Pod koniec miksowania dodaj płatki. Wszystko dobrze wymieszaj i obtocz w wiórkach.
Fit pączki
Pączki z mąki żytniej
1 sztuka (60g) ok. 100 kcal
- Mąka żytnia razowa - 500g
- Mleko, 2% tł. - 250ml
- Drożdże - 50g
- Oliwa - 10g
- Ksylitol - 10g
- Sól - 1g
Mąkę przesiej przez sitko. Pół porcji mąki przesyp do dużej miski. Podgrzane, ciepłe mleko rozrób z drożdżami i ksylitolem, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Dodaj resztę składników. Dobrze wyrabiaj. Odłóż ponownie na 30 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie przełóż ciasto na blat i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj kółeczka szklanką. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pączki ułóż na blaszce. Włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki piecz w 185 stopniach przez ok. 10 - 12 min.
Możesz dodatkowo oprószyć gotowe pączki zmielonym ksylitolem, wiórkami kokosowymi lub posmarować cienką warstwą domowego dżemu.
Pączki kokosowe
1 sztuka (60g) ok. 135 kcal
- Mąka kokosowa - 500g
- Mleko 2% tł. - 250ml
- Drożdże - 10g
- Oliwa - 10g
- Ksylitol - 10g
- Sól - 1g
Mąkę przesiej przez sitko. Pół porcji mąki przesyp do dużej miski. Podgrzane, ciepłe mleko rozrób z drożdżami i ksylitolem, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Dodaj resztę składników. Dobrze wyrabiaj. Odłóż ponownie na 30 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie przełóż ciasto na blat i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj kółeczka szklanką. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pączki ułóż na blaszce. Włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki piecz w 185 stopniach przez ok. 10 - 12 min.
Możesz dodatkowo oprószyć gotowe pączki zmielonym ksylitolem, wiórkami kokosowymi lub posmarować cienką warstwą domowego dżemu.
Pączki kukurydziane:
1 sztuka (60g) ok. 115 kcal
- Mąka kukurydziana - 500g
- Mleko 2 % tł. - 250ml
- Drożdże - 50g
- Oliwa - 10g
- Ksylitol - 10g
- Sól - 1g
Mąkę przesiej przez sitko. Pół porcji mąki przesyp do dużej miski. Podgrzane, ciepłe mleko rozrób z drożdżami i ksylitolem, mieszaj aż wszystko się rozpuści. Przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Dodaj resztę składników. Dobrze wyrabiaj. Odłóż ponownie na 30 minut, aż ciasto wyrośnie. Następnie przełóż ciasto na blat i delikatnie rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj kółeczka szklanką. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Pączki ułóż na blaszce. Włóż do nagrzanego piekarnika. Pączki piecz w 185 stopniach przez ok. 10 - 12 min.
Możesz dodatkowo oprószyć gotowe pączki zmielonym ksylitolem, wiórkami kokosowymi lub posmarować cienką warstwą domowego dżemu.