Pytanie na Śniadanie

SMAKI ZANZIBARU

Bułki sezamowe Mkate wa Ufuta
  • 1 kubek mąki, 
  • ½ szklanki mleka kokosowego w proszku, 
  • 1 łyżka jogurtu, 
  • 1 łyżeczka drożdży, 
  • sól do smaku, 
  • 1 do 1½ szklanki wody, 
  • ziarenka sezamu, 
  • masło klarowane
Dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem wody, sezamu i ghee do miksera planetarnego i wymieszaj wszystko. Dodaj 1 szklankę wody i ponownie wymieszaj, a następnie w razie potrzeby kontynuuj dodając wodę, dopóki nie otrzymasz grubego i lepkiego ciasta. Za pomocą dłoni, weź trochę ciasta i umieść je na patelni z odrobiną ghee w nim, smaż na średnim ogniu i posyp je sezamem. Smaż przez chwilę,  gdy jest do połowy zrobione, połóż je na  blachę do pieczenia. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku i piecz aż uzyskasz ładny, złoty kolor. Wyjmij pieczywo i posmaruj odrobiną masła ghee.

Ryż Pilau
Składniki dla około 6 osób: 
  • 3 szklanki ryżu basmati, 
  • baranina z kością do wywaru, 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 1 duża posiekana cebula,  
  • 3 duże pomidory, 
  • 3 łyżki przyprawy masala pilau (goździki, cynamon, imbir, kminek i kardamon), 
  • 10 całych ziaren pieprzu, 
  • 1 łyżka stołowa curry w proszku, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • Sól do smaku.
Gotuj mięso w osolonej wodzie, aż będzie miękkie. Na patelni zrumień cebulę na złoty kolor i dodaj zestaw przypraw pilau masala, czosnek, curry w proszku, pieprz. Dodaj pomidory. Jak tylko się rozpadną, zalej wywarem i gotuj przez 10 minut. Dodaj ryż. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Przykryj ściereczką a następnie pokrywką na kolejne 30 minut.

Curry z ośmiornicą w sosie kokosowym
Składniki na 12 osób: 
  • 1 średnia ośmiornica,  
  • 500 ml mleka kokosowego, 
  • 250 ml śmietanki kokosowej, 
  • 3 średniej wielkości pomidory,  
  • 1 średniej wielkości cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 mały kawałek imbiru, 
  • 1 średniej wielkości marchewka,  
  • 1 średniej wielkości zielona papryka, 
  • 1 papryczka chilli, 
  • Sól dla smaku, 
  • kilka okr, 
  • 1 łyżka pasty pomidorowej, 
  • sok z 1 cytryny, 
  • odrobina wody
Umyj wszystkie składniki czystą wodą. Posiekaj pomidor, cebulę, zieloną paprykę, ząbki czosnku, imbir, a następnie wszystko wrzuć do blendera kielichowego i zmiksuj  wszystko. Pokrój marchewkę w cienki talarki. Opłucz i wyczyść dobrze ośmiornicę. Pokrój ośmiornicę na kawałki. Obetnij końce okra , a następnie pokorój na pół wzdłuż. W garnku dodaj kawałki ośmiornicy,  bez soli lub wody przez kilka sekund i smaż ją. Kiedy zmieni kolor na czerwony, dodaj trochę wody i gotuj do miękkości a następnie dodaj pomidory. Gotuj i dodaj sól do smaku. Dodaj kawałki marchwi, okrę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj. Dodaj chili, następnie dodaj mleko kokosowe i pozwól mu się zredukować. Dodaj śmietanę kokosową, aż sos stanie się gęsty. Niech trochę się schłodzi. Podawaj z ryżem Pilau. Ważne: Nie dodaj zbyt dużo wody, gdy mieszasz pomidory z innymi składnikami. Nie gotuj mikstury po dodaniu mleka kokosowego. Nie dodawaj soli, gdy ugotujesz ośmiornicę, może to spowodować, że sos będzie zbyt słony, ponieważ ośmiornica ma w sobie sól z morza.
Zupa Urojo z kuleczkami z fasoli i plackami
Składniki na 6 osób: 
Kuleczki z fasoli: 
  • 1 szklanka suchej fasolki mung, 
  • 2 małe ziemniaki (gotowane), 
  • 2 zielone papryczki chilli, 
  • 1 łyżka pasty czosnkowej, 
  • 1 łyżka pasty imbirowej,  
  • 2 cebule (posiekane), 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • sól, 
  • olej do smażenia; 
Zupa: 
  • 3 szklanki wody, 
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, 
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku i imbiru, 
  • ½ łyżeczki zielonej papryczki chili, 
  • sok z cytryny (do smaku), 
  • ¼ łyżeczki chili w proszku, 
  • ¼ łyżeczki kurkumy, 
  • sól; 
Placki ziemniaczane: 
  • 3 ziemniaki, 
  • ¼ łyżeczki chili w proszku, 
  • sól, 
  • olej do smażenia; 
Ostry sos kokosowy: 
  • 1 szklanka mleka kokosowego, 
  • garść liści kolendry, 
  • 2 zielone papryczki chili (posiekane), 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 mały kawałek imbiru, sól
Namocz fasolkę mung na 3 godziny, wylej wodę i zmiel je na grubą pastę, (nie dolewaj dodatkowej wody). Dodaj pastę z fasoli do miski i  gotowanych ziemniaków i  dobrze rozgnieć całość. Dodaj pokrojone cebule, zielone papryczki chili i pasty:  czosnkową i imbirową. Dodaj sól, sodę oczyszczoną i dobrze wymieszaj całość. Rozgrzej olej, zrób równe kulki i smaż je w gorącym oleju aż staną się jasnobrązowe i chrupiące. Pokrój ziemniaki w kostkę. W garnku ugotuj 3 szklanki wody, w misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy i  mąkę pszenną. Mąki rozcieńcz odrobiną wody. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, dodaj do niej rozcieńczoną mieszaninę mąki i wymieszaj aby się nie stworzyły grudki. Dodaj czerwone papryczki chili, pastę z czosnkiem i imbirem, kurkumę, sól i gotuj w małym ogniu około 25 minut lub aż zupa zacznie gęstnieć. Dodaj ugotowane ziemniaki do zupy i gotuj je przez jakiś czas, aż ziemniaki będą ugotowane. Zetrzyj ziemniaki na placki na tarce z dużym oczkiem i zanurz je w wodzie z dodatkiem soli na pół godziny. Wylej wodę i wypłucz je 2 razy. Osusz ziemniaki ręcznikiem papierowym. Rozgrzej olej na patelni i smaż starte ziemniaki do jasnobrązowego koloru . Placki połóż na ręczniku papierowym i posyp solą i chili. Aby zrobić sos po prostu zmiel wszystkie składniki z odrobiną wody. W misce podaj zupę,  do niej dodaj kuleczki, ostry sos kokosowy i pokrojone placki ziemniaczane.
Więcej na ten temat