ZIEMNIAKI Z MIĘSEM W PAPILOTACH
- Ziemniaki pół kilo
- Cebula 2 szt.
- Twaróg 150 g
- Wołowina mielona 300 g
- Czosnek 4 ząbki
- Ostra papryka 1 szt.
- Mięta świeża 1 doniczka
- Sól, pieprz
- Papier do pieczenia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i wydrąż zostawiając pół centymetra przy skórce. Cebulę przesmaż na odrobinie oleju, wymieszaj z mięsem, twarogiem, posiekanym czosnkiem, papryką i miętą. Dopraw. Nafaszeruj ziemniaki . Wstaw do piekarnika na 15 minut w 190 stopniach. Pozostały farsz wymieszaj z miąższem z ziemniaków. Nałóż na kawałki papieru do pieczenia i zamknij w sakiewkach. Piecz w 190 stopniach 15 minut.
PLACEK DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI
- Mąka pszenna pół kilo
- Drożdże pół kostki
- Cukier 2 łyżki
- Sól 1 łyżeczka
- Mleko 250 g
- Masło 50 g
- Cynamon
- kardamon
- Jaja 2 szt.
- Jabłka słodkie winne 8 szt.
- Rodzynki garść
Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozrób w odrobinie mleka z cukrem. Masło rozpuść z płaską łyżeczką cynamonu i kardamonu, zalej mlekiem i dodaj do mąki. Dodaj podrośnięte drożdże. Wbij jajo i dodaj żółtko (białko zostaw do posmarowania placka). Ciasto wyrabiaj około 8 minut i odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Zalej wrzątkiem rodzynki a jabłka pokrój na ósemki. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i pierwszy placek połóż na papierze do pieczenia w foremce. Poukładaj na nim jabłka i posyp rodzynkami. Przykryj drugim plackiem i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie posprzątaj i włącz piekarnik na 180 stopni, (góra/dół). Posmaruj placek białkiem i piecz 45 minut.
KREPLE CHLEBOWE Z BOCZKIEM
- Mąka pszenna typ 650 pół kilo
- Mąka żytnia typ 750 250 g
- Mąka żytnia typ 1400 250 g
- Sól 1 łyżka
- Drożdże 1 kostka
- Cukier pół łyżeczki
- Woda 650 ml
- Jaja 1 szt.
- Wódka 2 łyżki
- Boczek wędzony 500 g
- Cebula 4 szt.
- Pieprz
- Smalec 2 kg
Mąki wymieszaj z solą, wbij jajo. Drożdże rozrób z lekko ciepłą wodą i odrobiną cukru, dodaj do mąk. Wlej 2 łyżki wódki (pączki nie będą wtedy piły smalcu podczas smażenia) Ciasto wyrabiaj około 6 minut i odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pokrój boczek na kawałki i przesmaż, dodaj pokrojona w piórka cebulę i smaż chwilę. Dopraw i ostudź. Gdy ciasto wyrośnie rozgrzej smalec. Ciasto chwilę wyrabiaj i podziel na 20 kawałków. Każdy rozwałkuj. Na środek nałóż łyżkę boczku z cebulą i zlep brzegi. Odstaw kreple przykryte do podrośnięcia. Smaż na średnio rozgrzanym smalcu tak jak pączki. Wykładaj na papierowe ręczniki albo sitko.