Zapiekanka z Makaronem
- makaron świderki
- 2 puszki pomidorów krojonych
- cebula
- bakłażan
- czosnek
- sól
- pieprz
- pietruszka
- oliwa
- mięso mielone z indyka
- zioła prowansalskie
- papryka słodka
- papryka ostra
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy do patelni pomidory, smażymy około 5 minut dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz mięso mielone podsmażamy aż mięso się zetnie. Dodajemy ugotowany makaron. Układamy w naczyniu żaroodpornym na wierzch kładziemy ser typu mozarella i zapiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Całość podajemy posypane pietruszką
Zapiekanka ziemniaczana
- Ziemniaki
- Śmietanka 36 %
- masło
- żółty ser
- czosnek
- sól
- pieprz
Czosnek obierz i przetnij na pół. Formę do tarty lub zapiekanek natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na bardzo cienkie plasterki. Opłucz je z nadmiaru skrobi i osusz papierowym ręcznikiem. Na dnie foremki ułóż warstwę ziemniaków, oprósz solą i pieprzem oraz serem. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków, na to przyprawy i ser. Całość zalej śmietanką. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zapiekanka naleśnikowa
- 7 naleśników
- puszka brzoskwiń
- ser typu ricotta
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka budyniu waniliowego
- 1 jajko
- 2 łyżki masła do posmarowania
- cukier waniliowy
Przygotować naleśniki Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem. Dodać owoce i jeszcze raz wymieszać. Nadzienie rozłożyć po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki nadzienia) i zawinąć w ruloni. Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub posypać wiórkami masła. Wstawić do piekarnika na 17 minut. Następnie wylać na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem, piec jeszcze przez ok. 5 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać owocami jagodowymi, udekorować listkami mięty i podawać z syropem klonowym.