KURCZAK CHAKALAKA Z YAM- Olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 zielone chili, bez pestek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki łagodnego curry
- 2 łyżki imbiru
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 4 marchewki
- 2 pomidory
- 1 łyżka cukru
- szkl. fasoli z czarnym oczkiem
- 1 kg kurczaka
- Sól, pieprz
Rozgrzej olej w garnku, dodaj cebulę i podsmaż aż się zarumieni. Dodaj chili, wyciśnięty przez praskę czosnek, curry i posiekany imbir. Wymieszaj. Dodaj pokrojone papryki i smaż około 2 minut. Dodaj startą marchewkę i dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki wymieszały się z curry. Smaż przez chwilę aż marchew zmięknie. Różne kawałki kurczaka wyłóż na blaszkę, dopraw solą i pieprzem i piecz w piekarniku w 200 st. C przez 20 minut. Dodaj do warzyw. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z cukrem. Gotuj przez kolejne 5-10 minut, aż całość zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowaną fasolę, przypraw solą i pieprzem.
Składniki YAM:
- 1 yam
- 200 g śmietany 18%
- 50 g masła
- Sól, pieprz
Yam obierz, umyj, pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i wlej wodę aż przykryje całość. Gotuj 30 minut aż zmięknie. Odcedź i zmiksuj. W osobnym garnuszku rozpuść masło i dodaj śmietanę aż się zagotuje. Dodaj w trakcie miksowania do yam. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
OKRA Z DORSZEM
- 300 g okry
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- Pieprz cayenne
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- Sól i pieprz
- 300 g fileta z dorsza
- 1 limonka
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Umyj okrę. Odetnij końcówki z dwóch stron. Przekrój okrę wzdłuż, włóż do dużej miski, dodaj oliwę, przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i wymieszaj dokładnie. Przełóż na papier do pieczenia, piecz w piekarniku przez 20 minut, dodaj rybę i piecz jeszcze 8 minut. Podawaj z sokiem z limonki.
DIKGOBE Z MIĘTĄ I PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 1 filiżanka suszonej kukurydzy
- 1 szkl. fasoli z czarnym oczkiem
Namocz fasolę i kukurydzę przez noc. Gotuj w dużym garnku przez około 1 godz. aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z pesto.
PESTO
- ½ szkl. suszonych pomidorów
- ¼ szkl. sera utartego Grana padano
- 2 łyżki mięty
- 1/3 szkl. oliwy lub oleju z pomidorów
- 4 łyżki orzeszków ziemnych, uprażonych na patelni
- Sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Dopraw solą i pieprzem.