Pytanie na Śniadanie

Pizza z różnych stron świata - ser kozi, gruszka i kasztan

1.Ciasto klasyczne, cienkie, włoskie
 400 g mąki pszennej typ 00 
 100 g mąki semolina 
 2 płaskie łyżeczki soli 
 4 g suszonych drożdży lub 10g świeżych 
 220 ml ciepłej wody 
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 50 ml piwa 
 1 łyżeczka cukru 

 2.Ciasto na mące sojowej (o niskiej zawartości glutenu): 
 400 g mąki sojowej 
 100 g mąki kukurydzianej 
 2 płaskie łyżeczki soli 
 4 g suszonych drożdży lub 10g świeżych 
 325 ml ciepłej wody 
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 1 łyżeczka cukru 

 3.Ciasto klasyczne domowe: 
 500 g mąki pszennej typ 550 
 1 płaska łyżeczka soli 
 15 g świeżych drożdży 
 270 ml ciepłej wody 
 2 łyżki oliwy z oliwek 
 2 łyżeczki cukru 

 Wszystkie rodzaje mąki odmierzamy, przesypujemy do miski i mieszamy. Ciepłą wodę przelewamy do porcelanowej miseczki, dodajemy do niej drożdże, cukier i około 1 szklanki mąki. Całość mieszamy palcami, tworząc zaczyn. Przykrywamy miseczkę suchą, czystą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce, do momentu aż zacznie wyrastać. Do pozostałej mąki dodajemy sól, oliwę, a następnie wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy dłońmi do momentu połączenia się składników ze sobą. Ciasto musi być elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, tak by ciasto zwiększyło swoją objętość. Blaszkę, na której będziemy piekli pizzę smarujemy oliwą lub wyścielamy papierem do pieczenia.

 Ciasto przekładamy na blat, obsypujemy mąką i formujemy od wewnątrz w kształt placka (około 34cm ø), delikatnie wałkując. Nagrzewamy piekarnik do 220 ˚C. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem pomidorowym i rozsypujemy po wierzchu (według kolejności) ser mozzarella tarty, a następnie pozostałe dodatki. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut (sprawdzamy od spodu czy ciasto jest upieczone). Pizzę na cieście domowym pieczemy około 15 minut. 

 Sos: Sos pomidorowy: 
 2 średniej wielkości pomidory lub pomidory bez skóry z puszki 200 g 
 pół cebuli 
 2 ząbki czosnku
 1 łyżeczka octu winnego
 cukier trzcinowy, 
sól morska, 
pieprz czarny do smaku 
 bazylia świeża lub suszona 
 oregano świeże lub suszone 
 oliwa z oliwek 

 Przygotowanie sosu: Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Pomidory płuczemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Jeśli używamy pomidorów bez skóry z puszki, to kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, na złoty kolor, dodajemy pomidory, około pół szklanki wody, ocet, cukier, sól, pieprz oraz zioła. Całość dusimy do momentu, aż cebula będzie miękka, doprawiając do smaku przyprawami. Tak przygotowaną bazę miksujemy i przecieramy przez sito. Całość studzimy. Gotowy sos idealnie nadaje się do pieczenia pizzy lub jako dodatek.
Więcej na ten temat