Pappadelle z indykiem
- makaron Pappadelle
- pasta pomidorowa
- mięso mielone z indyka
- bazylia
- cebula
- czosnek
Makaron gotujemy al dente, cebulę i czosnek drobno kroimy. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i całość dusimy 15 -20 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią. Makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy razem z sosem. Przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.
Muszle ze szpinakiem i ricottą
- Makaron conchiglini
- ricotta
- szpinak
- czosnek
- sól pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 jajka
- twardy ser
Zagotuj makaron w osolonej wodzie, al dente odcedź przepłucz zimną wodą i skrop oliwą. Na patelni dolej łyżkę oliwy podsmaż czosnek następnie wrzuć szpinak przesiekany, całość przestudź. Następnie wymieszaj z odsączonym serem risotta, jajkami, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij muszle. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp startym serem i zapiekaj około 20 min. w 200 stopniach.
Makaron Vege z krewetkami
- cukinia
- marchewka
- krewetki
- szklanka wina białego
- masło
- cebula
- czosnek
- pomidory koktajlowe
- natka pietruszki
Obieraczką typu juliene porobić makaron z cukinii i marchewki. Na rozgrzanej patelni smażymy krewetki z obu stron, wrzucamy łyżkę pokrojonej cebuli, następnie posiekany ząbek czosnku, pomidory koktajlowe, energicznie mieszając aby cebula się nie przypaliła wlewamy białe wino. Całość redukujemy na dużym ogniu, dodajemy 100 g masła i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Makaron sparzamy we wrzątku, dodajemy na patelnię i obtaczamy w naszej maślano-krewetkowej emulsji.