Pieczony bakłażan z salsą z awokado- 2 duże bakłażany
- 4 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
Na salsę:
- 2 dojrzałe, duże awokado
- 85g orzechów makadamia, posiekanych
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- Nasiona z połówki granatu
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni C. Przetnij bakłażany wzdłuż i natnij miąższ w krzyżyki. Natrzyj miąższ obficie oliwą, dopraw solą i pieprzem. Przełóż na blachę do pieczenia miąższem do góry i piecz w piekarniku przez 40 minut lub do momentu kiedy miąższ jest upieczony i zarumieniony. W międzyczasie do naczynia przełóż miąższ z awokado i rozgnieć widelcem, dodaj orzechy, czosnek, chili, natkę pietruszki i szczypiorek następnie ocet z oliwą solą i pieprzem, dodaj do salsy. Od razu po wyjęciu bakłażana nałóż na wierzch salsę i pozostaw do ostygnięcia, na koniec obsyp całość nasionami z granatu.
Domowe bułeczki z awokado i ogórkiem
Składniki na bułeczki:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki ciepłej wody
- 480g mąki orkiszowej jasnej typ 500 – 700
- 1 łyżeczka soli
- Ziarna kolendry
- 300g letniej wody
- Mieszanka ziaren do posypania bułeczek,
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Do środka bułeczki:
- Awokado, dojrzałe, duże
- Świeża kolendra, posiekana
- Ogórek kiszony
Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier i ciepłą wodę. Wy mieszać do rozpuszczenia się drożdży. W dużej misce mąkę, sól i ziarna. Następnie dodać roztopione drożdże i wodę. Zagnieść miękkie i lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podzielić na około 10 części, formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną mleka i obsypać ziarnami. Piec w temperaturze 200 stopni C w systemie „góra – dół”, ale ładnie się zarumienią. Do środka bułeczki: W miseczce rozgnieć widelcem miąższ z awokado, dodaj kolendrę, wymieszaj. Posiekaj ogórka w kostkę. Przekrój bułeczkę na pół, posmaruj pastą z awokado i obsyp ogórkiem.