SMACZNE DANIA BEZ SOLI - DLA ZDROWIA - polędwiczki wieprzowe

Z okazji wczorajszego Dnia Babci i dzisiejszego święta Dziadków, Joseph Seeletso proponuje pyszne potrawy bez soli - dla zdrowia!

Pieczone buraki z batatem i sałatką ze szpinaku
  • 1 duży burak
  • 1 duży batat
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju rzepakowego
Wyszoruj dokładnie warzywa. Nie obierając pokrój w cienkie plasterki buraka i batata. Przełóż do naczynia do pieczenia. Czosnku również nie obieraj, dodaj do warzyw i rozmaryn. Skrop olejem.  Piecz przez 30 minut w tem. 200oC lub aż warzywa zmiękną. 

Na sałatkę:
  • 1 wiązka szpinaku
  • 100g wędzonych śliwek
  • 100g orzechów włoskich obranych
  • 50 ml oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • 20 ml syropu malinowego
  • 2 łyżki octu malinowego
Szpinak umyj dokładnie i wysusz. Śliwki pokrój w plasterki, posiekaj orzechy. Olej wymieszaj z syropem malinowym i octem. Skrop dressingiem sałatkę.

Polędwiczki wieprzowe z topinamburem i miętą
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200g topinamburu
  • mięta świeża
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 50g rzodkiewki
  • 2 łyżki smalcu
Ugotuj topinambur ze skórą. Po ugotowaniu utłucz go ale nie bardzo dokładnie. Posiekaj miętę, dodaj ją i słonecznik do topinamburu. Chili i kapary drobno posiekaj. Chili, kapary i słodką paprykę dodaj do masła i wymieszaj na pastę. Polędwiczki pokrój w grubsze plastry, usmaż na smalcu przez 4 minuty z każdej strony aż nabiorą złoty kolor. Wyłóż mięso na talerz, nałóż wcześniej przygotowane masło i serwuj z topinamburem, dekoruj plasterkami rzodkiewki.

Sałatka z kalarepy z cytrusami
  • 1 kalarepa
  • 2 pomarańcze
  • 1 grapefruit
  • 1 czerwona cebula
  • olej rzepakowy
  • pieprz biały
  • olej z pestek dyni
  • ser Grana Padano - opcjonalnie
Kalarepę obierz ze skóry. Pokrój w cienutkie słupki. Pomarańcze i grapefruita obierz ze skóry i wykrój z nich filety. Cebulę pokrój w cienutkie krążki. Ułóż na talerzu jako sałatkę, skrop olejem, popieprz. Skrop oleje z pestek dyni. Możesz również na wierzch utrzeć ser Grana Padano.