Pytanie na Śniadanie

KIWI W ROLI GŁÓWNEJ - marynowana karkówka w kiwi

Joseph "Józek" Seeletso w naszej kuchni proponuje dziś kiwi w roli głównej w nietypowych smakowych aranżacjach!

Kiwi pieczone w soli z lodami śmietankowymi
  • 4 kiwi
  • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej
  • 4 białka jajek
  • 300 g lodów śmietankowych
  • świeża mięta
Białka ubij na luźną pianę, dodaj całą sól i dokładnie wymieszaj. Wyłóż niedużą ilość przygotowanej soli na spód naczynia żaroodpornego, na nim układaj kiwi i przykryj resztą soli. Otul dokładnie całość, tak aby nie było widać kiwi. Piecz w temperaturze 205 st. C przez 18-20 minut. Wyjmij i zostaw na 5-7 minut do wystygnięcia. Łyżką rozbij pancerz z soli i wyjmij kiwi na deskę. Przekrój na pół i serwuj na talerzu z lodami śmietankowymi i liśćmi mięty.

Marynowana karkówka w kiwi z kolorową papryką
  • 6 kiwi
  • szałwia
  • owoce jałowca
  • 1 kg karkówki
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • Sól, pieprz
Wydrąż miąższ z 4 owoców kiwi. Pozbądź się białej części, resztę z owoców, szałwię i owoce jałowca wrzuć do blendera, zalej ½ szklanki oliwy i dokładniej zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem, natrzyj karkówkę i odstaw w chłodne miejsce na 1 godz. Na rozgrzaną patelnię grillową połóż pokrojoną karkówkę. Piecz odwracając co kilka minut.  Na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa połóż na grillu obie papryki. Obierz pozostałe owoce kiwi, odetnij białą część, owoce pokrój w paski. Paprykę po grillowaniu obierz ze skórki i również pokrój w paski. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszaj, dopraw odrobiną oliwy i szczyptą soli. Zdejmij mięso z grilla, pozwól mu odpocząć. 

Kasza gryczana z karmelizowanym kiwi i orzechami nerkowca
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 dość twarde kiwi obrane i pokrojone
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 ml syropu malinowego
  • Świeża mięta
  • 2  łyżki masła
  • rodzynki
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cebulę i kiwi,  dodaj orzechy i rodzynki, gotuj razem przez 3 minuty, potem wlej syrop malinowy i gotuj jeszcze 2 minuty, dodaj kaszę i posiekaną miętę.
Więcej na ten temat