GAZPACHO - 4 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- sólo i czarny pieprz do smaku
- 8 pomidów
- 3 papryki czerwone
- 1 cebula
- 1 kromka żytniego chleba
- ocet sherry do smaku
Chleb zmiksuj na bułkę tartą. Pomidory wraz z papryką, cebulą i czosnkiem wrzuć do piekarnika na 30 min 180 st. Następnie zdejmij skórkę i włóż do blendera. Jedną kromkę chleba skrój w kosteczkę i opiecz na patelni. Zblenduj wszystkie warzywa i dopraw oliwą, octem, solą i pieprzem.
KREWETKI PILI PILI
- 500 g surowych, obranych krewetek
- 6 ząbków czosnku
- 8 suszonych papryczek chilli
- 1 szklanka oliwy
- sól w płatkach
- bagietka
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni (góra, dół). Oliwę wlewamy do dwóch małych naczyń żaroodpornych razem z rozgniecionymi papryczkami. Wkładamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika. Po pięciu minutach delikatnie wkładamy sparzone krewetki. Pozostawiamy na kolejne pięć minut. W ostatniej minucie dodajemy pocięty na plasterki czosnek .Podajemy ze świeżą bagietką.
PATATAS BRAVAS
- 1 kg ziemniaków
- 1l oleju do smażenia
- Sól w płatkach
Ziemniaki obrać, pokroić na 2,5 cm kawałki. Opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach. Podgrzać oliwę do 110 stopni w garnku. Włożyć ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze przez 10 minut . Następnie wyjąć ziemniaki łyżką cedzakową i odłożyć na 2 talerze. Odstawić olej z ognia do czasu ostudzenia ziemniaków. Rozgrzać ponownie tłuszcz, tym razem do 175 stopni. Włożyć ostudzone ziemniaki i smażyć w tej samej temperaturze przez około 5-7 minut do czasu aż ziemniaki będą delikatnie zrumienione. Wyjąć z oliwy i odsączyć. Od razu podawać posypując solą morską, najlepiej gruboziarnistą.
MĘSKIE TAPAS
- 1 chorizzo pokrojone w plasterki
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 2 żabki czosnku posiekane
- 1 puszka pomidorów
- Sól i pieprz
- ocet sherry do smaku
Podsmaż chorizzo na patelni. Jak puści tłuszcz dodaj cebulę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj ciecierzycę i pomidory. Podduś kilka minut. Na koniec posyp natką pietruszki lub kolendrą.