Śniadaniowy Buddha Bowl
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- miód (opcjonalnie)
- ulubione owoce jako dodatki
- banany
- maliny
- borówki
- jagody goi
- płatki kokosowe
- granat
Gotujemy mleko dodajemy płatki owsiane i mieszając czekamy około 5 min aż zmiękną, możemy dodać miód, kakao i rozłożyć do misek. Na wierzchu ułożyć ulubione dodatki i owoce.
Buddha Bowl- wersja wege
- 2-3 bataty
- awokado
- marchewka
- tofu wędzone
- jajko
- ciecierzyca
- pomidory
- szczypiorek
- papryczka chilli
- kolendra
Bataty kroimy w plastry i wstawiamy posolone i polane olejem do piekarnika na 20 min w 180 stopniach. Ciecierzycę odsączamy z wody, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą oraz posypujemy sproszkowaną wędzoną papryką oraz solą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jajko gotujemy na pół miękko. Pomidory kroimy w drobną kostkę dodajemy szczypiorek, oliwę i sól. Marchewkę kroimy obieraczką typu julienne lub po prostu kroimy w słupki. Awokado obieramy i kroimy w paski. Tofu wędzone kroimy w plastry. Całość układamy w głębokich miskach obok siebie.
Budddha Bowl - wersja z mięsem
- ryż basmati
- czerwona kapusta
- mango
- ogórek zielony
- marchewka
- pomidorki koktajlowe
- powidła śliwkowe
- sos sojowy
- pietruszka
Pierś marynujemy w powidłach śliwkowych i sosie sojowym, następnie wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 35 min. Ryż gotujemy. Wszystkie warzywa i owoce kroimy w estetyczne paski. Upieczoną pierś kroimy w plasterki. Całość układamy w głębokich miskach obok siebie. Jako sos wykorzystujemy marynatę z piersi.