Leczo - 3 papryki czerwone, zielone lub żółte pokrojone w duża kostkę
- 8 spore pieczarki pokrojone w plasterki
- 300-350 g kiełbasy chorizo pokrojone w plasterki
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 5 pomidorów lub pomidory z puszki
- sól i czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej / ostrej papryka w proszku
- oliwa z oliwek
- 1 koncentrat pomidorowy
Na oleju podsmażam cebule i kiełbasę. Dodaję pieczarki. Pomidory sparzam wrzątkiem i zdejmuję z nich skórę. Dodaję paprykę, pokrojone w drobne kawałki pomidory. Doprawiam solą, papryką, szczyptą pieprzu i duszę pod przykryciem ok 20 min.
Gulasz węgierski
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 1 duża cebula pokrojona w piórka
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
- 1 papryka czerwona zielona i żółta
- 2 łyżki smalcu (lub oliwy)
- 4 łyżeczki mielonej słodkiej / ostrej papryki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. W szerokim garnku rozgrzać smalec, dodać cebulę, zeszklić ją. włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut. W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy, można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować. Zawartość garnka doprawić mieloną papryką. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1,5 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.