Placek drożdżowy z migdałem
- Mąka pszenna 1 kg
- Drożdże 2 saszetki
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 8 łyżek
- Jaja 6 szt.
- Masło 100 g
- Mleko 450 - 480 ml
- Migdał bez skórki 1 szt.
- Masło 100 g
Wymieszaj suche składniki na ciasto, wbij 2 jaja i 4 żółtka, wlej roztopione masło wymieszane z mlekiem. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto i odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Wyjmij ciasto na stolnicę, wyrabiaj chwilę i podziel na 30 części. Z każdej uformuj kulkę, do jednej włóż migdał. Kulki obtocz w maśle wymieszanym z białkami i poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmaruj resztą białka z masłem. Piecz w 180 stopniach około 45 minut.
Szczodraki – bułeczki dla kolędników
ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Jaja 2 szt. (żółtka)
- Masło 100 g
- Śmietana 18% 1 łyżka
- Mleko 180-200 ml
- Drożdże ½ kostki
- Cukier 1 łyżka
- Sól ½ łyżeczki
farsz:
albo
- Cebula 6 szt.
- Kapusta włoska ćwierć głowy
- Kapusta charsznicka kiszona 200 g
- Suszone grzyby 100 g
- Kiełbasa wiejska 1 pęto
- Orzechy laskowe 100 g
- Olej
- Masło
- Pieprz, kminek
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj z miękkim masłem i wyrób szybko, ma być miękkie i zwarte. Odstaw przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na farsz pokrój drobno i smaż na oleju z masłem. Najpierw cebulę, gdy się zeszkli dodaj kiszoną kapustę, potem pokrojoną cienko włoską kapustę, gdy ta zmięknie dodaj namoczone wcześniej pokrojone grzyby i kiełbasę. Niech się wszystko dusi ok. 10 minut aż wszystkie składniki zmiękną. Dopraw kminkiem i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj z posiekanymi i podprażonymi orzechami. Ciasto po wyrośnięciu wyrób kilkoma sprawnymi ruchami i rozwałkuj. Powycinaj trójkąty. Na trójkąty nałóż farsz i zwiń zaczynając od najkrótszego boku. Albo ulep pierogi z farszem lub bigosem. Szczodraki ułóż na blasze z papierem do pieczenia i posmaruj hojnie białkiem, które zostało. Piecz 15 minut w 200 stopniach lub 20 minut w 180 stopniach.
Ciastka cynamonowo-maślane
- mąka pszenna 500 g
- jaja 2 szt. (2 żółtka)
- cukier 60 g
- mleko 200 ml
- masło 80 g
- drożdże suszone 5 g
do środka:
- cynamon 1 łyżka
- cukier 3 łyżki
- masło 50 g
Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i wyrabiaj około 10 minut. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Rozwałkuj na cienki placek, posmaruj roztopionym masłem i posyp na całej powierzchni cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwiń w roladę i potnij na kawałki grubości 2 cm, tak jak kopytka. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj pozostałym białkiem i piecz około 15-20 minut w 180 stopniach.