Pytanie na Śniadanie

PROSTE I SZYBKIE PRZEPISY NA PYSZNE MAKARONY – Papardelle z polędwicą wołową

Papardelle z polędwicą wołową 

Składniki: 
300 g polędwicy wołowej 
Szpinak 
Chili 
Mleko kokosowe 
Sól, pieprz 
Oliwa z oliwek 
Domowe ciasto na papardelle: 
350g mąki 
Łyżeczka oliwy z oliwek 
3 jajka 
Sól 

Przygotowanie: Przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka i wymieszaj całość. Wyrób ciasto ręką i dodaj oliwę z oliwek. Zagnieć, aż będzie gładkie, owiń w folię i odstaw do lodówki. Rozwałkuj ciasto na płaty w kształcie prostokąta o grubości mniej niż 1 mm, wytnij z nich papardelle. Gotuj na osolonej wodzie 3-5 minut lub aż będą al dente. Polędwice pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wyjmij pestki z chili i pokrój w drobne kawałki. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodaj polędwicę, podsmaż aż zmieni kolor. Dodaj czosnek i chili i smaż wszystko przez około 3 minuty, dodaj szpinak i dalej podsmaż przez około 2 minuty. Na koniec dodaj 100 ml mleka kokosowego i delikatnie mieszając duś przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Na duży głęboki talerz wyłóż papardelle i na wierzch mięso z sosem.
Ravioli z figowo-makowym farszem 

Składniki na ciasto: 
350g mąki 
Łyżeczka oliwy z oliwek 
3 jajka 
Sól

 Przygotowanie: Przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka i wymieszaj całość. Wyrób ciasto ręką i dodaj oliwę z oliwek. Zagnieć, aż będzie gładkie, owiń w folię i odstaw do lodówki. 

 Składniki na farsz: 
300 g fig 100 g masła 
250 g maku 
Łyżeczka imbiru 
Melisa 
4 łyżeczki mascarpone 
Bułka tarta 
Cytryna 
Cukier puder do dekoracji 

 Przygotowanie: Figi i imbir posiekaj bardzo drobno, dodaj serek mascarpone i łyżkę bułki tartej. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki. Mak ugotuj i przepłucz wodą. Roztop masło, dodaj mak, chwilę razem podsmaż. Ciasto cieniutko rozwałkuj w długi prostokąt, farsz uformuj w kształt cygara i zawiń go w ciasto. Postępuj tak aż do końca ciasta. Zagotuj wodę, posól i ugotuj ravioli – około 2-3 minut aż wypłyną. Podawaj z roztopionym masłem i listkami melisy. Oprósz cukrem pudrem. 

 TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I IMBIREM 

Składniki: 
Makaron tagliatelle 
 2 średnie cukinie 
Ser Grana Padano 
Oliwa z oliwek 
4 łyżki suszonych pomidorów z olejem 
Imbir 
Czosnek 
Sól i pieprz 

Przygotowanie: Połowę cukinii obierz, drugą połowę zostaw ze skórką. Utrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i utrzyj. Pomidory suszone pokrój w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i obsmaż, dodaj imbir i suszone pomidory. Po 1-2 minutach dodaj cukinię, posól. Gotuj aż puści sok i lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na mniej niż 1 mm płaty ciasta. Zwiń płaty ciasta i pokrój na ¾ cm szerokie paski. Rozwiń je i obsyp mąką aby uniknąć sklejania. Gotuj makaron 3-5 minut. Na głębokim talerzu uformuj gniazda z makaronu i na wierzch nałóż farsz. Na koniec utrzyj ser i obsyp nim danie. 


Więcej na ten temat