Ravioli z figowo-makowym farszem
Składniki na ciasto:
350g mąki
Łyżeczka oliwy z oliwek
3 jajka
Sól
Przygotowanie:
Przesiej mąkę, dodaj sól, wbij jajka i wymieszaj całość. Wyrób ciasto ręką i dodaj oliwę z oliwek. Zagnieć, aż będzie gładkie, owiń w folię i odstaw do lodówki.
Składniki na farsz:
300 g fig
100 g masła
250 g maku
Łyżeczka imbiru
Melisa
4 łyżeczki mascarpone
Bułka tarta
Cytryna
Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Figi i imbir posiekaj bardzo drobno, dodaj serek mascarpone i łyżkę bułki tartej. Na drobnej tarce zetrzyj skórkę z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki.
Mak ugotuj i przepłucz wodą. Roztop masło, dodaj mak, chwilę razem podsmaż. Ciasto cieniutko rozwałkuj w długi prostokąt, farsz uformuj w kształt cygara i zawiń go w ciasto. Postępuj tak aż do końca ciasta.
Zagotuj wodę, posól i ugotuj ravioli – około 2-3 minut aż wypłyną. Podawaj z roztopionym masłem i listkami melisy. Oprósz cukrem pudrem.
TAGLIATELLE Z CUKINIĄ I IMBIREM
Składniki:
Makaron tagliatelle
2 średnie cukinie
Ser Grana Padano
Oliwa z oliwek
4 łyżki suszonych pomidorów z olejem
Imbir
Czosnek
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Połowę cukinii obierz, drugą połowę zostaw ze skórką. Utrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Imbir obierz i utrzyj. Pomidory suszone pokrój w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i obsmaż, dodaj imbir i suszone pomidory. Po 1-2 minutach dodaj cukinię, posól. Gotuj aż puści sok i lekko odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na mniej niż 1 mm płaty ciasta. Zwiń płaty ciasta i pokrój na ¾ cm szerokie paski. Rozwiń je i obsyp mąką aby uniknąć sklejania. Gotuj makaron 3-5 minut.
Na głębokim talerzu uformuj gniazda z makaronu i na wierzch nałóż farsz. Na koniec utrzyj ser i obsyp nim danie.