Szybki barszcz zakwaszany wiśniami
- Buraki 10 szt.
- Marchew 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Por 1 szt.
- Jabłka reneta 2-3 szt.
- Ziele, Liść
- Grzyby suszone 15 g
- Śliwki suszone 100 g
- Wiśnie mrożone 250 g
- Majeranek, 1 łyżka
Warzywa umyj, obierz i pokrój na kawałki, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu 2 godziny z grzybami i śliwkami. Na koniec odcedź warzywa dodaj wiśnie mrożone z sokiem i zagotuj. Odcedź i dopraw, solą, pieprzem i majerankiem.
Śledź w wiśniach z orzechami
- Śledź solony 8 szt.
- Wiśnie mrożone pół kilo
- Cynamon kora 1 szt.
- Anyż cały 1 szt.
- Goździki 12 szt.
- Rodzynki 300 g
- Ocet balsamiczny z modeny 100 ml
- Miód 2 łyżki
- Orzechy włoskie 100 g
Zagotuj wiśnie z przyprawami niech lekko odparują, wsyp sparzone rodzynki, wlej ocet balsamiczny i miód i gotuj chwilę. Opłukane śledzie zalej gorącymi wiśniami. Posyp prażonymi orzechami.
Krupy ze śliwkami i grzybami
- Grzyby suszone 30 g
- Kasza gryczana nie palona biała 400 g
- Śliwki suszone 150 g
- olej
- Cynamon pół łyżeczki
Grzyby zalej wrzątkiem i mocz przez noc albo gotuj godzinę na małym ogniu. Odcedź. Wodę po grzybach przelej do garnka, dodaj cynamon i zagotuj, wsyp kaszę i ugotuj na sypko. Jeśli trzeba dodaj wody. Śliwki przesmaż na oleju z grzybami i wymieszaj z kaszą.
Makiełki wilkopolskie
- Mak 500 g
- Figi suszone 200 g
- Rodzynki 100 g
- Orzechy włoskie garść.
- Pomarańcze 2 szt.
- Miód kilka łyżek
- Mąka pszenna 300 g
- Jaja 4 szt.
Mak gotuj około godzinę na małym ogniu, odcedź i zmiel trzy razy w maszynce na małych oczkach. Rodzynki sparz, figi posiekaj, dodaj otartą skórkę ze sparzonych pomarańczy. Podgrzej sok pomarańczowy z miodem, dodaj suszone owoce i podprażone orzechy. Całość wymieszaj z makiem. Z mąki i jaj zagnieć zwarte ciasto i odstaw na pół godziny. Rozwałkuj i pokrój na grube kluski. Ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i wymieszaj z makiem i bakaliami.