Pytanie na Śniadanie

Trzy rosoły na rozgrzewkę - consomme z kurczaka

W naszej kuchni - trzy rosoły na rozgrzewkę: rosół mięsny z kurczaka, rosół wegetariański i rosół rybny przygotowane przez szefa kuchni Josepha Seeletso.

Rosół rybny
  • Głowa, ogon i kręgosłup z ryby
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w kawałki
  • 1 cebula, obrana i pokrojona ćwiartki
  • 1 seler naciowy pokrojony
  • ½ główki kopru włoskiego
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Świeża pietruszka
  • Chrzan utarty – do smaku około 2 łyżek
  • Sos rybny do smaku kilka chlustów 
Ryba:
  • Sandacz, filet pokrojony w kostkę
  • Sos rybny
  • Liść nori
  • Oliwa ryżowa
  • Melisa
  • Kilka pomidorków koktajlowych
Wywar 
Wszystkie składniki na wywar włóż do dużego garnka, zalej wodą i zagotuj. Usuń pianę z wierzchu wywaru. Dopraw tartym chrzanem i sosem rybnym. Przykryj i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Przecedź i odstaw.
Ryba
Surową rybę wymieszaj z oliwą, liściem nori, sosem rybnym i dodaj melisę.  Wrzuć na gorący bulion i podawaj. Na końcu dodaj kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych na wierzch ryby.

Rosół warzywny
  • 1 główka selera pokrojony 
  • 2 pietruszki
  • 2 pory pokrojone
  • 2 marchewki pokrojone
  • 1 cebula obrana i pokrojona w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml białego wina
  • 1 anyż
  • Kawałek imbiru
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Sos sojowy / sól
  • Garnisz związany sznurkiem – pietruszka świeża, tymianek świeży, liść laurowy
  • Buraki – 2 sztuki
  • 200g sera koziego
  • Sól gruboziarnista z Kopalni soli „Kłodawa”
  • Rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
Do garnka włóż wszystkie składniki, zalej 1,5 l wody, dopraw sosem sojowym, zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez 2 h. Przecedź. Buraki obierz pokrój w paski, wyłóż na blaszkę do pieczenia. Skrop oliwą, dodaj rozmaryn i sól z Kopalni soli z Kłodawy. Piecz w temperaturze 200 C przez 25 minut. Na talerz nalej wywar, na środku ułóż buraki i na wierzch pokrusz ser kozi. 

Consomme z kurczaka z pieczonymi pieczarkami
  • 2 korpusy i części kurczaka z rozbiórki
  • 3 marchewki
  • 3 selery
  • Natka pietruszki
  • 2 cebule
  • ½ pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Kilka ziaren pieprzu
  • Sól z Kłodawy
Warzywa umyj, obierz, cebulę za pomocą palnika kuchennego opal z każdej strony. Wszystkie składniki włóż do garnka, dodaj kurczaka, przypraw i zalej 2,5 wody. Gotuj na wolnym ogniu 1,5 h. Dopraw solą. 

Składniki do kolejnej części: 
  • 1 l zimnego wywaru drobiowego
  • 300g zmielonego mięsa z indyka
  • Marchew,
  • Pół selera
  • Pół korzenia pietruszki
  • 2 białe cebule
  • 250g pieczarek 
  • Oliwa
  • 4 białka jajek
  • 5 gałązek tymianku
  • Sól, pieprz
Wystudź bulion, przelej przez sitko. Warzywa z bulionu pokrój w drobną kostkę. Na palniku zrumień cebulę. Oddziel białka od żółtek, białka ubij delikatnie. Posiekaj drobno marchewkę, selera, pietruszkę, dodaj mięso mielone i białka. Wymieszaj ze sobą. Do zimnego bulionu dodaj cebulę i wymieszane warzywa z mięsem i białkiem, gotuj na małym ogniu przez ok. 4 godziny. Za pomocą gazy przecedź bulion. Pieczarki pokrój w cienkie plasterki, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązki tymianku, polej odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 10-15 minut. Na talerzu ułóż upieczone pieczarki, a na nich pokrojone warzywa. Zalej bulionem i udekoruj tymiankiem. 
Więcej na ten temat