Pytanie na Śniadanie

Polskie produkty polecają się na święta, cz.2

W naszej kuchni Łukasz Konik i Agata Biernat tuż po powrocie z wyborów Miss World w Chinach, przygotują specjały pachnące już świętami: pierogi z soczewicą i dorszem w sosie grzybowym, krem buraczany z malinami i serem oraz szybki piernik z konfiturą.

Pierogi z soczewicą i dorszem, w sosie grzybowym
Farsz:
  • Soczewica konserwowa 0,2 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Olej rzepakowy
  • Dorsz filet 0,4 kg
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki 1 pęczek
Filet z dorsza przyprawić solą i pieprzem. Upiec w piekarniku. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przesmażyć na oleju. Połączyć razem z dorszem, soczewica i drobno pokrojona natka pietruszki. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

Ciasto:
  • Mąka 0,5 kg
  • Masło 100g
  • Woda około 200ml (ciepła)
  • Szczypta soli
Masło rozpuścić. Dodać do przesianej mąki. Pod koniec dodać ciepłą wodę. Wyrabiać na jednolite ciasto. Wycinać koła, faszerować powstałym farszem. Gotować we wrzątku w lekko osolonej wodzie.

Sos:
  • Borowik mrożony 0,2 kg
  • Cebula 1 szt. 
  • Śmietana 36% 250 ml
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz
Borowik przesmażyć na oleju rzepakowym. Dodać drobno pokrojona cebulę. Smażyć aż cebula będzie miękka. Dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać drobno pokrojona natkę pietruszki. 

Krem buraczany z malinami i serem
  • Burak czerwony 3 szt.
  • Marchew 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ziemniak 1-2 szt.
  • Bulion 0,5 litra
  • Liść laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 5-6 szt.
  • Malina mrożona 0,1 kg
  • Ser biały do posypania
  • Olej lniany 2 łyżki 
  • Olej rzepakowy 50 ml
  • Sól, pieprz 
Buraki zawinąć w folię aluminiową i upiec w 1800C przez około 2h. Ugotować bulion.
Buraki obrać, pokroić w cząstki. Cebulę i czosnek posiekać. Przesmażyć na oleju rzepakowym dodać buraki, marchew, i drobno posiekane ziemniaki. Zalać bulionem. Dodać przyprawy i gotować wszystko do miękkości. Zblenderować. Na wierzch kremu ułożyć rozmrożone maliny, biały ser i olej lniany. 

Szybki piernik z konfiturą 
  • Mąka 0,350 kg
  • Olej rzepakowy 120 ml
  • Jaja 3-4 szt. 
  • Kakao 3 łyżki
  • Miód wielokwiatowy 0,150 kg
  • Mleko 250 ml
  • Cukier 0,120 kg
  • Przyprawa do piernika 30 g
  • Soda 1 łyżeczka 
  • Dżem śliwkowy 0,2 kg
Wymieszać wszystkie suche składniki (mąka, kakao, przyprawa do piernika, soda, cukier). Dodać wymieszane składniki mokre (mleko, dżem, olej, miód). Jaja utrzeć na puszystą masę. Wszystko razem dokładnie połączyć.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 1800C przez około 1 h. 

Polewa: 
  • Czekolada mleczna 150 g
  • Śmietana 36% 100 ml
  • Orzech włoski 100g
Śmietanę zagotować. Zalać czekoladę na 2 razy. Mieszać do rozpuszczenia. Polać piernik polewą. Posypać orzechami. 
Więcej na ten temat