Pieczona rolada wołowaPrzepis na 8 porcji:
- 1,6 kg łaty wołowej
- 4 ząbki świeżego czosnku
- 5 g suszonego tymianku
- 1 kg ziemniaków
- 150 mln śmietany 36%
- 100g masła
- 60 g tartego chrzanu
Wołowinę rozłożyć na desce. Czosnek obrać i posiekać. Mięso posypać suszonym tymiankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso zwinąć, związać sznurkiem do mięsa i odstawić do lodówki na 12h pod przykryciem. Następnie nagrzać piekarnik do 180 °C i piec ok. 15 min. Następnie mięso przykryć folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 135-140°C i piec kolejne 2 godz. Kolejno wyjąć z pieca i sprawdzić czy mięso już jest miękkie. Jeśli jest gotowe, wyjąć, rozciąć sznurek i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Następnie odcedzić z wody, przecisnąć przez praskę i włożyć do garnka. Oddzielnie zagotować śmietanę z masłem i chrzanem. Dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Purée ułożyć na talerzu i położyć 2 plastry rolady wołowej. Sos z pieczenia można delikatnie zagęścić zasmażką (mąka pszenna + masło) i polać po mięsie.
Gulasz wołowy z korzennymi przyprawami i warzywami
Przepis na 8 porcji:
- 1200 g dolnej zrazowej
- 400 g marchwi
- 1 szt kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 4 liście laurowe
- 6 goździków
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 250 g ciecierzyca konserwowej
- 60 g świeżego imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 3 pomidory
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 g kolendra świeża
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1200 ml wywaru warzywnego lub wołowego
- Olej słonecznikowy do smażenia
Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Przełożyć do garnka. Cebulę, czosnek, marchew i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, imbir pokroić w „zapałkę”, czosnek pokroić w plastry. Marchew, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę na złocisty kolor. Dodać czosnek i imbir, dokładnie wymieszać i smażyć około 1 min. Następnie przełożyć do mięsa. Do reszty dodać wywar. Na rozgrzaną i suchą patelnie wrzucić cynamon, goździki i anyż. Przyprawy delikatnie przypalić i mieszać. Następnie dodać do mięsa. Dodać również pokrojoną marchew. Doprawić solą i pieprzem. Garnek z mięsem gotować około 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać pomidory, koncentrat, ciecierzycę i cukinię. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej. Gdy mięso już będzie miękkie, na gotujący gulasz dodać zawiesinę z mąki i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć palnik i gotować kilka minut. Na koniec dodać listki świeżej kolendry.
Wołowina w Azjatyckim stylu
- 400 g polędwicy wołowej
- 1 marchew
- 1 seler naciowy
- 2 czerwone cebule
- 1 doniczka kolendry
- 1 doniczka mięty
- 30 ml sosu sojowego
- 200 g ogórków
- 20 g sezamu
Warzywa pokroić w słupki. Dodać zioła. Zrobić sałatkę z sosem sojowym. Polędwicę wyporcjować w steki i grillować na medium. Pokroić steka na cienkie plastry i podać na sałatce, oprószyć sezamem i kolendrą z miętą.