Pytanie na Śniadanie

POMYSŁY NA DANIA Z WOŁOWINY - wołowina w azjatyckim stylu

Wołowina daje w kuchni wiele możliwości. Proponujemy dziś trzy ciekawe dania z wykorzystaniem mięsa wołowego. Audycję sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

 Pieczona rolada wołowa
Przepis na 8 porcji:
  • 1,6 kg łaty wołowej
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • 5 g suszonego tymianku
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 mln śmietany 36%
  • 100g masła
  • 60 g tartego chrzanu
Wołowinę rozłożyć na desce. Czosnek obrać i posiekać. Mięso posypać suszonym tymiankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Mięso zwinąć, związać sznurkiem do mięsa i odstawić do lodówki na 12h pod przykryciem. Następnie nagrzać piekarnik do 180 °C i piec ok. 15 min. Następnie mięso przykryć folią aluminiową. Zmniejszyć temperaturę do 135-140°C i piec kolejne 2 godz. Kolejno wyjąć z pieca i sprawdzić czy mięso już jest miękkie. Jeśli jest gotowe, wyjąć, rozciąć sznurek i  pokroić w plastry. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części. Ugotować w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Następnie odcedzić z wody, przecisnąć przez praskę i włożyć do garnka. Oddzielnie zagotować śmietanę z masłem i chrzanem. Dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Purée ułożyć na talerzu i położyć 2 plastry rolady wołowej. Sos z pieczenia można delikatnie zagęścić zasmażką (mąka pszenna + masło) i polać po mięsie.
 
Gulasz wołowy z korzennymi przyprawami i warzywami
Przepis na 8 porcji:
  • 1200 g dolnej zrazowej
  • 400 g marchwi
  • 1 szt kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 4 liście laurowe
  • 6 goździków
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 250 g ciecierzyca konserwowej
  • 60 g świeżego imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 pomidory
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 20 g kolendra świeża
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1200 ml wywaru warzywnego lub wołowego
  • Olej słonecznikowy do smażenia
Mięso pokroić w kostkę. Podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Przełożyć do garnka. Cebulę, czosnek, marchew i imbir obrać. Cebulę pokroić w kostkę, imbir pokroić w „zapałkę”, czosnek pokroić w plastry. Marchew, cukinię i pomidory pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę na złocisty kolor. Dodać czosnek i imbir, dokładnie wymieszać i smażyć około 1 min. Następnie przełożyć do mięsa. Do reszty dodać wywar. Na rozgrzaną i suchą patelnie wrzucić cynamon, goździki i anyż. Przyprawy delikatnie przypalić i mieszać. Następnie dodać do mięsa. Dodać również pokrojoną marchew. Doprawić solą i pieprzem. Garnek z mięsem gotować około 1,5 godz. Pod koniec gotowania dodać pomidory, koncentrat, ciecierzycę i cukinię. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości zimnej. Gdy mięso już będzie miękkie, na gotujący gulasz dodać zawiesinę z mąki i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć palnik i gotować kilka minut. Na koniec dodać listki świeżej kolendry.
 
Wołowina w Azjatyckim stylu
  • 400 g polędwicy wołowej   
  • 1 marchew
  • 1 seler naciowy
  • 2 czerwone cebule
  • 1 doniczka kolendry
  • 1 doniczka mięty 
  • 30 ml sosu sojowego  
  • 200 g ogórków  
  • 20 g sezamu
Warzywa pokroić w słupki. Dodać zioła. Zrobić sałatkę z sosem sojowym. Polędwicę wyporcjować w steki i grillować na medium. Pokroić steka na cienkie plastry i podać na sałatce, oprószyć sezamem i kolendrą z miętą.
Więcej na ten temat