Pytanie na Śniadanie

Śniadanie bez mięsa

Ciągłe w życie w rozjazdach może męczy. Porzuciła wszystko i przeniosła się z dala od miejskiego gwaru. Razem ze swoim partnerem prowadzi ośrodek agroturystyczny i jest niezmiernie szczęśliwa z tego co ma. Dziś u nas w kuchni Katarzyna Kędzior autorka książki „Slow West Wege, kochaj gotuj i żyj na całego”, podpowie jak przygotować śniadanie bez mięsa. Przygotuje pastę z suszonych pomidorów, owsiankowe placuszki, batatowe zawijasy z tymiankiem oraz carpacio z buraka z pomarańczą i konfiturą porzeczkową.

 PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW
  • cebula / 150 g (1 średnia)
  • suszone pomidory w oleju / 10 sztuk
  • słonecznik łuskany / 5 łyżek
  • olej z suszonych pomidorów / 2 łyżki
Słonecznik łuskany upraż na suchej patelni aż do zarumienienia i wsyp do miski. Cebulę obierz, poszatkuj w kostkę i podsmaż na oleju z suszonych pomidorów. Do słonecznika dodaj suszone pomidory, podsmażoną cebulkę i całość zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

RADA
Przechowuj w lodówce do 5 dni.

OWSIANKA INACZEJ
Z przepisu wychodzi 12 placuszków o średnicy 5 cm / 2 porcje
  • płatki owsiane / 1 szklanka
  • orzechy włoskie / pół szklanki
  • 2 banany
  • jajko
  • mąka orkiszowa / 3 łyżki
  • olej roślinny
  • miód
  • owoce granatu, jabłko lub gruszka
  • jogurt naturalny lub owocowy
Banany pokrój w talarki i rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jajko, mąkę, rozdrobnione orzechy oraz płatki owsiane i wymieszaj. Nakładaj placuszki o średnicy około 5 cm na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Smaż z każdej strony 1–2 minuty, aż do zarumienienia. Przed podaniem polej miodem i udekoruj owocami.

RADA
Placuszki doskonale smakują również na zimno. Możesz także schować część masy do lodówki i wykorzystać ją w ciągu 2–3 dni. Minus jest taki, że im masa starsza, tym będzie bardziej zwarta i trudniej nakładać ją na patelnię.

BATATOWE ZAWIJASY
  • bataty / 400 g
  • czosnek / 1 ząbek
  • świeży tymianek / pół łyżeczki (poszatkowany)
  • masło / 1 łyżka
  • sól i pieprz
  • ciasto francuskie / 300 g
Bataty pokrój w kostkę i duś na maśle do miękkości. Pod koniec dodaj poszatkowany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Bataty zblenduj, dodaj poszatkowany świeży tymianek i dokładnie wymieszaj. Rozłóż ciasto francuskie, na całej powierzchni rozprowadź pastę batatową i zawiń w rulon, po czym podziel go na 12 części. Powstałe „łódeczki” ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 220°C di zarumienienia.

RADA
Zawijasy batatowe podczas pieczenia podwoją swoją objętość, dlatego zachowaj między nimi większą odległość.

CARPACCIO Z BURAKA
  • buraki / 4 sztuki (średniej wielkości)
  • pomarańcze / 4 sztuki
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • sól i pieprz
  • cukier nierafinowany / 2 łyżki
Buraki wyszoruj, osusz, zawiń pojedynczo w folię aluminiową i piecz 60 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 220°C. Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój na plastry. Buraki po upieczeniu, gdy ostygną, pokrój na plasterki o grubości 2 mm. Posyp je delikatnie solą i pieprzem. Na talerzu rozlej konfiturę i układaj na przemian plastry buraka i pomarańczy.

WERSJA EKSTRA:
Danie świetnie komponuje się ze świeżą rukolą polaną dressingiem, powstałym z wymieszania: oliwy / 3 łyżki, miodu / 1 łyżka oraz soli i pieprzu.
Więcej na ten temat