Deska warzywnych pasztetów sokołowskich z sałatami i warzywami oraz winegretem cytrynowo-miodowym / deska z pastami i hummusami sokołowskimi z pieczonymi burakami, pitami, piklowanymi ogórkami i mnóstwem świeżych ziół
Składniki na 12 osób:
1 pasztet warzywny Sokołów,
1 pasztet z soczewicy z żurawiną Sokołów,
2 sałaty rzymskie,
4 czerwone cebule,
4 marchewki,
4 pietruszki,
100 ml oliwy z oliwek,
20 ml miodu,
sól, pieprz,
2 cytryny (skórka i sok),
6 kromek ciemnego pełnoziarnistego pieczywa,
1 hummus premium Sokołów, 1 hummus premium z czarnuszką Sokołów, 1 hummus premium z suszonymi pomidorami Sokołów,
1 pasta z białej fasoli Sokołów, 1 pasta z cukinii z suszonymi pomidorami Sokołów, 1 pasta warzywna z ciecierzycą Sokołów,
4 buraki,
1 butelka octu winnego z czerwonego wina,
1 pęczek tymianku,
6 pit, 1 słoik ostrych ogórków konserwowych z chilli,
1 pęczek majeranku,
1 pęczek oregano,
oliwa z oliwek,
sól,
4 ząbki czosnku
Przepis: Cebule, buraki, marchewki i pietruszki umyj, obierz, pokrój w duże ćwiartki i cząstki, skrop oliwą, posyp solą i wstaw do pieca. Piecz je w nagrzanym na 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Zioła poszatkuj, cytryny zetrzyj i wyciśnij z nich sok. Z miodu, soku i skórki cytryny w połączeniu z oliwą zrób winegret. Posól go. Sałaty porwij, pieczywo lekko upiecz przez chwilę z warzywami. Buraki gdy będą gotowe i jeszcze gorące zalej odrobiną octu i dodaj do nich połowę tymianku. Resztę ziół zalej zimną oliwą i posól, dodaj 4 ząbki czosnku i całość utrzyj w moździerzu. Na pierwszej desce wyłóż liście sałaty i ułóż na niej pocięte pasztety. Dodaj pomiędzy nimi pieczone marchewki, pietruszki i cebule. Całość skrop winegretem. Dodaj ciemny chleb. Na drugiej desce utwórz kleksy z hummusów i past warzywnych, pomiędzy nimi ułóż upieczone i octowe buraki z tymiankiem. Dodaj ostre konserwowe ogórki i chilli z nich. Podgrzej pity, pokrój i dołóż na deskę. Całość skrop oliwą z ziołami. Smacznego
Biała kiełbasa Naturrino z wody z puree ziemniaczano-chrzanowym oraz sosem z cebuli i czerwonego wina
Składniki na 4 osoby:
4 kawałki białej kiełbasy Naturrino Sokołów,
500 g ziemniaków,
200 ml śmietanki,
100 g masła,
3 łyżki chrzanu,
sól, pieprz,
4 duże białe cebule,
500 ml wywaru drobiowego,
200 ml czerwonego wina,
olej do smażenia,
odrobina mąki,
świeży majeranek
Przepis: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w wodzie. Odsącz, odparuj i przetrzyj przez praskę. Gorące połącz z roztopionym masłem i ciepłą śmietanką. Całość utrzep rózgą i dodaj chrzan. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na oleju i gdy jest miękka i lekko złocista dodaj wywar. Duś aż wywar zmniejszy się o połowę, dodaj wino i redukuj o kolejną połowę. Pod koniec zaciągnij odrobiną masła i mąki. Kiełbasę ugotuj/sparz w gorącej wodzie, wyłóż na puree i całość polej sosem cebulowym. Dekoruj świeżym majerankiem. Smacznego