Anna Pastuszka-Zańczak oraz Łukasz Lisowski przygotowują dziś mikołajkowe słodkości: ciasto marchewkowe z kremem mascarpone z marchewkami z masy cukrowej, mikołajowe muffiny podwójnie czekoladowe, torcik czekoladowy na bazie quinoa, mikołajowe kruche ciasteczka nadziewane kremem czekoladowym, oraz piernik z żurawiną z kawałkami orzechów włoskich oblany mleczną czekoladą, ozdobiony gałązkami pachnącego rozmarynu i suszonej żurawiny.
- 500 g mąki pszennej poznańskiej
- 250 g kostki po pieczenia Kasia
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- Duży słoik kremu czekoladowego
- Foremka gwiazdka o średnicy ok. 4 cm – nieduża
- Mleko 1 l 3,2 %
- Liofilizowane truskawki
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 40 g kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g kostki do pieczenia Kasia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 50 g kropelek czekoladowych do pieczenia
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 3-4 łyżki mleka
- 300 g białej czekolady
- Odrobina czerwonego barwnika spożywczego
- Białe, mini pianki marshmallow
- Papilotki do muffinów
- 450 gr mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 250 ml mleko
- 250 gr kostki do pieczenia Kasia
- 150 gr miodu
- 1 op. Przyprawy do pierników
- 3 jaja
- 1 op. konfitury żurawinowej
- orzechy włoskie
- 200 gr gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 2 szt. żółtka
- 3 łyżki mleka
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 szklanki rozpuszczonej kostki do pieczenia Kasia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 szt. białka