Pytanie na Śniadanie

Wegańskie słodkości

Alicja Rokicka, autorka bloga o kuchni wegańskiej Wegan Nerd, przygotuje dziś proste przepisy na wegańskie słodkości: śliwki w korzennej czekoladzie, ciastka megaimbirowe, minipączki cynamonowe oraz krantz (rolada) rozkosznie czekoladowy.

 Minipączki cynamonowe
SKŁADNIKI CIASTA
  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego  lub wody 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 szczypta soli
SKŁADNIKI POSYPKI 
  • ½ szklanki drobnego cukru 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
Do mleka lub wody dodaj cukier i drożdże, mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Dodaj mniej więcej 3 łyżki mąki, wymieszaj, odstaw na 20 minut. Dodaj spirytus albo wódkę i sól, wymieszaj. Powoli dodawaj resztę mąki, ciągle mieszając. Kiedy ciasto zacznie odlepiać się od boków miski, ale będzie nadal wilgotne, dodaj płynny olej. Nadal mieszaj i stopniowo podsypuj mąką. Przenieś ciasto na oprószony mąką blat. Wyrabiaj. Ciasto powinno być zwarte, ale miękkie i sprężyste. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na mniej więcej 20 minut. Rozwałkuj na placek grubości około 1 cm. Kieliszkiem lub foremką wycinaj kółka. W rondlu rozgrzej olej. Smaż pączki na złoto, uważając, żeby ich nie przypalić. Nadziewaj za pomocą rękawa cukierniczego z małą, ostrą końcówką. Gotowe pączki obtaczaj w mieszance cukru z cynamonem i układaj na paterze.

Ciastka megaimbirowe
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (i ewentualnie trochę do obtaczania)
  • 1 duża łyżka mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • ¼ szklanki wody
  • 2–3 łyżki melasy, syropu z buraka lub syropu daktylowego
  • ⅓ szklanki margaryny lub oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 szczypta soli 
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, imbir, cynamon, sól, proszek do pieczenia) wymieszaj w dużej misce. W mniejszej misce połącz wodę z roztopionym tłuszczem i syropem. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do uzyskania zwartej, ale wilgotnej masy. Jeśli ciasto jest za suche, wlej odrobinę wody. Odłóż do lodówki. Z ciasta formuj w dłoniach podobnej wielkości kulki. Każdą delikatnie obtocz w cukrze. Kulki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy 2–3 cm. Piecz w temperaturze 175–180°C przez mniej więcej 10–13 minut
Krantz rozkosznie czekoladowy
SKŁADNIKI CIASTA 
  • 450 g mąki pszennej i trochę do posypania blatu
  • 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego lub wody 
  • 2 łyżki cukru 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 1 szczypta soli 
SKŁADNIKI NADZIENIA 
  • 250 g miękkich (świeżych lub suszonych) daktyli 
  • 4 łyżki kakao 
  • ½ szklanki mleka roślinnego
Drożdże wkrusz do miski, dodaj ciepłe mleko lub wodę, syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Wsyp resztę mąki i sól, zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej. Ciasto powinno być sprężyste, nie może kleić się do palców. Wyrabiaj je jeszcze przez chwilę. Odstaw na 20 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości 5–6 mm. Daktyle zmiksuj z kakao i mlekiem na krem, rozprowadź po całej powierzchni placka. Ciasto zwiń w rulon i przenieś na papier do pieczenia. Możesz odciąć piętki, ale nie jest to konieczne. Rulon przekrój wzdłuż na pół. Zapleć 1 lub 2 razy jak warkocz i przenieś do foremki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Piecz w temperaturze 175°C przez 30–40 minut.

Śliwki w korzennej czekoladzie
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek 
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mielonego cynamonu czerwony pieprz albo liofilizowane owoce (niekoniecznie)
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy i przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszaj. Śliwki zanurzaj w czekoladzie i odkładaj do ostudzenia. Następnie powtarzaj tę czynność, by warstwa czekolady była grubsza. Jeśli chcesz, możesz swoje śliwki ozdabiać: na przykład liofilizowanymi owocami albo czerwonym pieprzem
Więcej na ten temat