Alicja Rokicka, autorka bloga o kuchni wegańskiej Wegan Nerd, przygotuje dziś proste przepisy na wegańskie słodkości: śliwki w korzennej czekoladzie, ciastka megaimbirowe, minipączki cynamonowe oraz krantz (rolada) rozkosznie czekoladowy.
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego lub wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 szczypta soli
- ½ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru trzcinowego (i ewentualnie trochę do obtaczania)
- 1 duża łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ szklanki wody
- 2–3 łyżki melasy, syropu z buraka lub syropu daktylowego
- ⅓ szklanki margaryny lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 450 g mąki pszennej i trochę do posypania blatu
- 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego lub wody
- 2 łyżki cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 1 szczypta soli
- 250 g miękkich (świeżych lub suszonych) daktyli
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki mleka roślinnego
- 300 g śliwek suszonych bez pestek
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego