Pytanie na Śniadanie

Jedz jak mistrz

W kuchni PnŚ - Monika Mrozowska - ambasadorka polskiej odsłony akcji "Jedz jak mistrz", ramach której organizatorzy zachęcają do zdrowego gotowania w domu oraz edukują rodziców jak żywić zdrowo swoje dzieci. Przepisy stworzyli dietetycy FC Barcelony, a ideę "Jedz jak mistrz" wspierają piłkarze tego klubu. W naszej kuchni przygotujemy dziś: pomarańczowo-dyniową zupę z kurkumą, tartę z batatów, a na deser słodkie babeczki szpinakowe.

Dyniowo-pomarańczowa zupa z kurkumą na zimno
  • 1 cebula
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 400 g marchwi
  • 600 g dyni
  • 1 świeży korzeń kurkumy
  • 5 g sproszkowanej kurkumy
  • Sok z dwóch pomarańczy
  • sól
  • pieprz
  • woda
Obierz dynię, marchew, cebulęi świeżą kukumę. Lekko podsmaż cebulę na patelni, dodaj marchewkę, dynie i kurkumę. Dodaj wodę i gotuj przez 10 minut. Dodaj sok pomarańczowy, wymieszaj zupę ręcznym blenderem, dopraw.

Tarta ze spodem z batatów
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 4 bataty
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1/2 pokrojonej cebuli
  • 125 g sera feta
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • 2 ubite jaja
  • 150 g świeżej zieleniny (kapusta, szpinak, rukola)
  • pieprz
  • sól
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, na patelnię wlej oliwę z oliwek. Obrane i pokrojone bataty podsmaż z obu stron do miękkości. Zdejmij i połóż na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Następnie wrzuć zieleninę i duś do miękkości. Przełóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Przełóż duszone warzywa do miski, dodaj pozostałe składniki i zamieszaj. Wyłóż okrągłą formę smażonymi patatami, wlej mieszaninę ze szpinakiem. Włóż do piekarnika i piecz przez 35 minut.
Więcej na ten temat