W kuchni PnŚ - Monika Mrozowska - ambasadorka polskiej odsłony akcji "Jedz jak mistrz", ramach której organizatorzy zachęcają do zdrowego gotowania w domu oraz edukują rodziców jak żywić zdrowo swoje dzieci. Przepisy stworzyli dietetycy FC Barcelony, a ideę "Jedz jak mistrz" wspierają piłkarze tego klubu. W naszej kuchni przygotujemy dziś: pomarańczowo-dyniową zupę z kurkumą, tartę z batatów, a na deser słodkie babeczki szpinakowe.
- 1 cebula
- 15 g oliwy z oliwek
- 400 g marchwi
- 600 g dyni
- 1 świeży korzeń kurkumy
- 5 g sproszkowanej kurkumy
- Sok z dwóch pomarańczy
- sól
- pieprz
- woda
- 30 g oliwy z oliwek
- 4 bataty
- 2 rozdrobnione ząbki czosnku
- 1/2 pokrojonej cebuli
- 125 g sera feta
- 1/2 jogurtu naturalnego
- 2 ubite jaja
- 150 g świeżej zieleniny (kapusta, szpinak, rukola)
- pieprz
- sól