Rozgrzewający gulasz z fasolą- 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 kiełbasa chorizo
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta wędzonej papryki
- 1 puszka pomidorów
- oliwa
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w plasterki chorizo i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i wędzoną paprykę i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej pomidory i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i duś jeszcze chwilkę do połączenia smaków.
Podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą.
Ciasto czekoladowe
- 1 puszka czerwonej fasoli – bez zalewy
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i przelej do małej keksówki wyłożonej papierem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz ciasto cukrem pudrem. Podawaj po przestygnięciu.
Zupa fasolowa
- 400 g fasoli typu Jaś
- 1 duża marchewka, pietruszka i pół selera
- 1 cebula
- 250 g ziemniaków
- 500 g żeberek
- 200 g wędzonego boczku
- 1 duży ząbek czosnku
- majeranek
- Sól i pieprz do smaku
Fasolę zalać, zimną wodą. Pozostawić na noc do nasiąknięcia. Rano, wylać wodę, opłukać fasolę. Do dużego garnka włożyć namoczoną fasolę i żeberka zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40-50 min. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Włoszczyznę, posiekaną cebulę z czosnkiem i wędzonym boczkiem, wrzucić podsmażyć i wrzucić do gotującej się fasoli i mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min. Dodać ziemniaki i majeranek, gotować na małym ogniu do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.
Fasola w rozmarynowym syropie na pyszne śniadanie
- 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
- 2 gałązki rozmarynu - posiekane
- skórka z 1 cytryny
- kilka łyżek miodu
- Sól, pieprz
Na patelni rozgrzej trochę wody, rozpuść w niej miód i wrzuć połowę rozmarynu oraz połowę skórki z cytryny . Podgrzewaj na małym ogniu, aby syrop ładnie się zredukował. Gdy będzie gęsty, dorzuć ugotowaną fasolę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do miski, posyp resztą skórki z cytryny i rozmarynu, dopraw do smaku.