Pytanie na Śniadanie

PRZEPYSZNE DANIA Z FASOLI - ciasto czekoladowe

 Rozgrzewający gulasz z fasolą
  • 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 kiełbasa chorizo
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta wędzonej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • oliwa
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone w plasterki chorizo i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj posiekany czosnek i wędzoną paprykę i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej pomidory i duś na małym ogniu przez ok 10 minut. Dodaj ugotowaną fasolę i duś jeszcze chwilkę do połączenia smaków.
Podawaj z ryżem lub ulubioną kaszą.

Ciasto czekoladowe
  • 1 puszka czerwonej fasoli – bez zalewy
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę i przelej do małej keksówki wyłożonej papierem. Piecz w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz ciasto cukrem pudrem. Podawaj po przestygnięciu.

Zupa fasolowa
  • 400 g fasoli typu Jaś
  • 1 duża marchewka, pietruszka i pół selera
  • 1 cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 500 g żeberek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • majeranek
  • Sól i pieprz do smaku
Fasolę zalać, zimną wodą. Pozostawić na noc do nasiąknięcia. Rano, wylać wodę, opłukać fasolę. Do dużego garnka włożyć namoczoną fasolę i żeberka zalać zimną wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 40-50 min. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce. Włoszczyznę, posiekaną cebulę z czosnkiem i wędzonym boczkiem, wrzucić podsmażyć i wrzucić do gotującej się fasoli i mięsa. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min. Dodać ziemniaki i majeranek, gotować na małym ogniu do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie.

Fasola w rozmarynowym syropie na pyszne śniadanie
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • 2 gałązki rozmarynu - posiekane
  • skórka z 1 cytryny
  • kilka łyżek miodu
  • Sól, pieprz
Na patelni rozgrzej trochę wody, rozpuść w niej miód i wrzuć połowę rozmarynu oraz połowę skórki z cytryny . Podgrzewaj na małym ogniu, aby syrop ładnie się zredukował. Gdy będzie gęsty, dorzuć ugotowaną fasolę i dokładnie wymieszaj. Wyłóż do miski, posyp resztą skórki z cytryny i rozmarynu, dopraw do smaku.
Więcej na ten temat