Pytanie na Śniadanie

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI JARMUŻU

Jarmuż to wyjątkowo cenne warzywo, które zdecydowanie częściej powinno trafiać do naszego codziennego jadłospisu. Uważany jest dziś przez ekspertów za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych. Jarmuż to skuteczny środek zarówno leczący, jak i zapobiegający nowotworom. Najlepsze efekty lecznicze uzyskiwano tu przy nowotworach jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego oraz płuc. Zaobserwowano, że taką przydatność mają związki o nazwie glukozynolany (wśród nich najczęściej wymieniany jest sulforafan) - zawarte w jarmużu. Zmniejsza także zagrożenie wystąpienia raka odbytu, gruczołu krokowego (prostaty) i pęcherza moczowego. Jarmuż sprawdził się też jako lek zalecany przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gdyż pomaga zwalczać bakterię Helicobacter pylori, która przy tej zaniedbywanej chorobie często prowadzi do raka żołądka. Warzywo to niesie poza tym pomoc w chorobie wieńcowej, ponieważ posiada zdolność obniżania frakcji cholesterolu LDL (zły cholesterol), a podwyższania znacząco frakcji HDL (dobry cholesterol). Testy kliniczne udowodniły, że regularna kuracja np. sokiem z jarmużu obniża ciśnienie krwi u ludzi cierpiących z powodu nadciśnienia tętniczego. Powinny go zjadać w dużej ilości osoby zmagające się z anemią.

Więcej na ten temat