Skrzydełka z indyka z Madombi Składniki:
2 kg skrzydełek z indyka
1 kg warzyw korzennych
Świeży estragon
Sól, pieprz
Madombi:
500 g mąki
30 g drożdży
Sól, cukier, mleko
Sposób przygotowania:
Włóż umyte warzywa i skrzydełka do garnka, dopraw solą i pieprzem i przesmaż przez około 30 minut delikatnie podlewając wodą.
W międzyczasie w misce przesiej mąkę, dodaj sól. Drożdże rozrób z ciepłym mlekiem i cukrem aby powstał zaczyn. Wlej do mąki. Przestaw miskę w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Uformuj ciasto w kulki o wielkości piłek do golfa, ponownie po przełożeniu do formy pozostaw do wyrośnięcia. Przełóż do skrzydełek i pozwól gotować się razem przez 20 minut.
Dorsz z jarmużem
Składniki:
2 wiązki jarmużu
100 g kopru włoskiego
200 g pomidorów pelati
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kardamonu
1 cynamon
30 g świeżego imbiru
Sól i pieprz
200 g ziemniaków
1 czosnek
4 filety z dorsza
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż czosnek, przyprawy i koper włoski. Dodaj posiekane pomidory, jarmuż, imbir, sól i pieprz. Gotuj przez 3o minut. Na końcu dodaj rybę i gotuj jeszcze około 3-5 minut.
Jambalaya z kurczaka i chorizo
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 piersi z kurczaka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
75 g kiełbaski chorizo
1 łyżka Garam Masala
250 g ryżu
400 g pomidorów z puszki
350 ml wywaru z kurczaka
Przygotowanie:
W dużym garnku z przykrywką rozgrzej oliwę i opiecz kurczaka na złocisty kolor przez 5-8 minut. Kurczaka odłóż na bok. Do środka tego samego garnka dodaj cebule i smaż 3-4 minuty aż zmięknie.
Dodaj cienko pokrojoną paprykę, czosnek, chorizo i jedną łyżkę Garam Masala, duś wszystko razem przez 5 minut,
Dodaj jeszcze raz kurczaka i ryż, dodaj pomidory, wywar z kurczaka,, gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut aż ryż zmięknie.