WARZYWA I OWOCE NA SZCZĘŚCIE - potrawka z pieczonej dyni

Potrawka z pieczonej dyni z wołowiną 
Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 kg dyni hokkaido
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
  • 3 liście laurowe
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
  • sól, pieprz 
Dodatkowo:
  • 200 g ryżu jaśminowego
Dynie pokrój na kawałki wielkości 5x5 cm, posól, skrop wodą i piecz do miękkości w temp. 180 stopni przez 30 min. Cebulę i papryki pokrój w paski. Czosnek posiekaj. Rozgrzej oliwę. Na oleju przesmaż mielone papryki, liście i kminek – dzięki temu przyprawy zaromatyzują całe danie. Do przypraw rzuć cebulę i czosnek, po czym smaż je, aż zmiękną – możesz je posolić, wtedy stanie się to szybciej. Po 4-5 minutach smażenia, wrzuć do garnka mięso i smaż je kolejne 4-5 minut, aż z bordowego stanie się szare. Następnie dodaj do garnka papryki i przecier pomidorowy. Duś danie 15-20 minut, a pod koniec gotowania dodaj do garnka kawałki ugotowanej dyni. Dopraw i podawaj z ugotowanym ryżem jaśminowym. Dzięki pieczeniu dynia ma wspaniały aromat i bardzo skondensowany smak.

Pieczone ziemniaki i bataty Tornado z sosem tatarskim
  • 600 g ziemniaków, średniej wielkości
  • 600 g batatów, średniej wielkości
  • sól, pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Marynata:
  • 50 g masła
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pędzelek silikonowy
Sos:
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
  • 2 zielone ogórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka koperku
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 100 g orzechów włoskich
Jeśli ziemniaki są bardzo duże wcześniej obgotuj je w osolonej wodzie. Ziemniaki umyj i osusz, po czym nabij przez środek, na patyczki do szaszłyków. Nacinaj je dookoła przesuwając w ręce. Zagłębiający się nóż powinien sięgać prawie do patyczka. Ziemniaki rozciągnij na patykach, tworząc przerwy między plasterkami. Następnie posól i popieprz je dokładnie i ułóż na blaszce z papierem do pieczenia. Masło stop z i wymieszaj z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką. Marynatą dokładnie wysmaruj ziemniaki – słodkie i zwykłe. Włóż ziemniaki do nagrzanego piekarnika – 180 stopni – i piecz przez 25-30 minut, aż będą złote i chrupiące. W międzyczasie przygotuj sos. Ogórka umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Posól go i odstaw na 5-8 minut, aby oddał wodę. Odciśnij ogórka i wymieszaj z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem, koprem i szczypiorkiem. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i miodem. Gotowy sos posyp siekanymi orzechami i podawaj z gorącymi ziemniakami.

 Słodki krem dyniowy z mascarpone 

Składniki na 6 porcji
Mus dyniowy:
  • 600 g upieczonej dyni
  • 3 kwaśne jabłka
  • 3-4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Mus mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo:
  • 250-300 g ciasteczek migdałowych np. amaretti
  • Świeża mięta do dekoracji
Dynię upiecz w piecu. Jabłka obierz i pokrój w kostkę – oczywiście bez gniazd nasiennych. Przesmaż jabłka z cukrem, octem i cynamonem. Gdy będą miękkie wymieszaj je z kawałkami pieczonej dyni. Duś razem 4-5 minut po czym zmiksuj i ostudź. Mascarpone utrzyj z cukrami. Na dnie 6 szklanek/ pucharków ułóż odrobinę pokruszonych ciastek, następnie serek i mus z dyni. Czynność powtórz. Gotowy deser schładzaj przed podaniem, udekoruj go miętą.