EASY FOOD - PROSTE DANIA W EKSKLUZYWNYM WYDANIU - krokiety ruskie

Krokiety ruskie 

Na naleśniki: 
  • 300 ml mleka 
  • 300 g mąki pszennej 
  • 2 jaja 
  • 200 ml wody gazowanej 
  • masło 
  • sól
Na farsz: 
  • 400 g twarogu tłustego 
  • 5 ugotowanych ziemniaków 
  • 2 duże cebule 
  • olej 
  • pieprz 
  • sól 
  • świeża mięta
Z mleka, wody gazowanej, 2 jaj i mąki zmiksuj gładkie ciasto. Dodaj nieco rozpuszczonego masła i sól. Odstaw na 20 minut. Smaż jasne naleśniki. Ziemniaki ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Dodaj do ziemniaków razem z twarogiem. Dopraw pieprzem i solą, dorzuć nieco posiekanej mięty i dokładnie wymieszaj. Naleśniki nadziewaj ruskim farszem i zawijaj jak krokiety. Delikatnie podsmażaj na maśle. 

Niemiecka sałatka ziemniaczana z migdałami i czerwoną cebulą
  • 750 g ziemniaków 
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml octu winnego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100 g płatków migdałów
  • pieprz
  • sól
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Jeszcze gorące obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj zalewę z gorącego bulionu, octu i oliwy. Zalej gorące ziemniaki i wymieszaj. Dorzuć posiekaną cebulę i wymieszaj ponownie. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw, by ziemniaki wciągnęły zalewę. Płatki migdałowe upraż na suchej, rozgrzanej patelni i wsyp do sałatki tuż przed podaniem. 

Klasyczne amerykańskie chip-cookies
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru białego
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 zimne jajko
  • 1 zimne żółtko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g chipsów czekoladowych/ posiekanej czekolady
  • 120 g masła orzechowego
Masło rozpuść. Dwa rodzaje cukru wymieszaj w misce i zalej lekko przestudzonym masłem. Mieszaj. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy, jajko i żółtko. Ubij mikserem na gładką, puszystą masę (ok. 2 minut). Mąkę wymieszaj z sodą i stopniowo dodawaj do masy maślano- jajecznej. Dorzuć masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj czekoladę. Z ciasteczek ulep kulki, lekko rozpłaszczaj. Układaj na papierze do pieczenia w sporych  odstępach - ciasteczka się rozleją. Piecz w 170 stopniach przez 15-17 minut. 

Wstrząsająco egzotyczna sałatka z kaki, kiwano i mango 
  • 2 szt. dojrzałego mango
  • 2 szt. dojrzałego kaki
  • 2 szt. kiwano
  • 100 ml syropu kokosowego 
Mango i kaki pokrój w kostkę, wrzuć do misy. Kiwano przekrój i wyskrob miąższ łyżeczką do pozostałych owoców. Sałatkę zalej syropem kokosowym, wymieszaj i schowaj do lodówki. Podawaj w pucharkach.