PROZIAKI
- 2 szklanki mąki owsianej,
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- Jajko,
- sól, kumin
Wszystkie składniki połącz ze sobą, powstanie ciasto o takiej konsystencji jak na pierogi. Odrywaj małe kuleczki, rozpłaszcz je następnie smaż na suchej patelni, około 1 minutę z każdej strony.
PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 łyżki mąki owsianej,
- 4 marchewki,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka kozieradki,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli,
- łyżka sosu sojowego
Soczewicę zalej wodą i ugotuj aż do miękkości. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj wszystkie przyprawy i całość duś około 5 minut, cały czas mieszając. Soczewicę wystudź, dodaj marchewkę z dodatkami, jajka i mąkę owsianą. Wszystko razem wymieszaj. Przygotowaną masę wyłóż do dwóch podłużnych wysmarowanych masłem i wysypanych mąką owsianą brytfanek i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut.
TAPIOKA Z MUSEM Z MANGO
- szklanka napoju sojowego,
- 3 łyżki tapioki,
- ½ szklanki musu z mango,
- ½ dojrzałego awokado,
- łyżka pestek dyni,
- łyżeczka posiekanych orzechów włoskich
Tapiokę zalej napojem sojowym i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotuj aż do momentu kiedy kuleczki tapioki zrobią się przezroczyste. Mango zblenduj na mus, a z awokado wykrój kuleczki. Do przestudzonej tapioki, dodaj mus z mango, a na powierzchni ułóż kuleczki z awokado. Wierzch posyp orzechami i pestkami dyni.
ŁOSOŚ W PESTO BAZYLIOWYM Z PĘCZAKIEM I SEZAMOWYMI BROKUŁAMI
- 300 g łososia,
- garść płatków kokosowych
pesto:
- doniczka bazylii,
- 2 łyżki orzeszków pinii,
- 2 czubate łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 szczypty soli gruboziarnistej
brokuły w sezamie:
- 1 brokuł,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- łyżka sezamu,
- ząbek czosnku,
- pieprz
pęczak w soku z buraka:
- szklanka kaszy pęczak,
- 2 szklanki wody,
- 1 szklanka soku z buraka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Łososia przypraw odrobiną soli i pieprzu, połóż w naczyniu do parowania, obok połóż różyczki brokułu i gotuj około 15 minut.
Przygotowanie pesto: w moździerzu rozgnieć orzeszki pinii, dodaj bazylię i gruboziarnistą sól, dzięki temu łatwiej będzie Tobie ucierać liście bazylii. Następnie zacznij dodawać parmezan
i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie rozgnieć moździerzem. Brokuły wystudź i dodaj do nich zagnieciony przez praskę czosnek, uprażone na suchej patelni nasiona sezamu, olej sezamowy i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
Przygotowanie kaszy pęczak: pęczak gotuj około 20 minut. aż do miękkości. Gotuj go w dwóch szklankach wody, szklance soku z buraka i z dodatkiem oliwy z oliwek. Łososia podaj z pesto i uprażonymi na suchej patelni płatkami kokosowymi oraz brokułami z sezamem i kaszą pęczak.