Pytanie na Śniadanie

POTRAWY DLA PRZEZIĘBIONYCH - Rosół orientalny

KLASYCZNY ROSÓŁ

 SKŁADNIKI: 
 korpus kurczaka 
 skrzydełka i szyja indyka
 szponder łata 
 3 marchewki 
 2 pietruszki 
 1 mały seler 
 biała część pora 
 1 duża cebula 
 pęczek pietruszki i lubczyku
 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach 
 6 liści laurowych
 kilka ziarenek ziela angielskiego 
 sól 

 PRZYGOTOWANIE: Wszystkie gatunki mięsa włóż do dużego i wysokiego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj i zdejmij powstałe szumowiny. Zmniejsz ogień, dodaj warzywa i przyprawy oprócz soli. Gotuj na minimalnym ogniu ok 5 h. Pod koniec gotowania dodaj sól. 

ROSÓŁ ORIENTALNY 
 SKŁADNIKI: 
 Imbir 2-3 ząbki 
 1 chilli 
 kilka grzybów shitake lub pieczarek 
 makaron sojowy lub ryżowy 
 sos sojowy 
 olej sezamowy 
 biały sezam 
 dymka 
 1-2 marchewki 
 kiełki fasoli mung 

 WYKONANIE: Pod koniec gotowania rosołu dodaj posiekany imbir, czosnek, chilli, grzyby shitake. Gdy grzyby będą miękkie możemy podawać. Makaron sojowy zalej wrzątkiem i jak będzie miękki odcedź. Marchewkę obierz obieraczką na długie paski. Dymkę posiekaj drobno, kiełki przemyj. Mięso z rosołu poszarp na większe kawałki. Miseczkę posmaruj lekko soja sosem i dodaj odrobinę oleju sezamowego. Resztę składników ułóż na talerzu: makaron, marchewkę, grzyby, mięso, dymka, kiełki. Wszystko zalej bulionem i posyp sezamem. 


 ROSÓŁ INDYJSKI SKŁADNIKI: 
 Imbir 
 2-3 ząbki czosnku 
 1 chilli 
 2 trawy cytrynowe 
 6 liści kaffiru 
 świeża kolendra 
 mleko kokosowe 400 ml 
 limonka 
 sos sojowy 
 sos rybny 
 olej kokosowy 
 czarny sezam 
 ryż jaśminowy 

 WYKONANIE: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę. Podsmaż ją na oleju kokosowym, dodaj bulion i mleko kokosowe. Dopraw sosem sojowym, sosem rybnym oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż przełóż do miski i zalej zupą. Posyp posiekaną kolendrą i sezamem.
Więcej na ten temat