Jajecznica z bazylią, pomidorami i awokado
- 4 kromki chleba
- 4 łyżki twarogu
- bazylia
- 4 łyżki masła
- awokado
- kilka rzodkiewek
- 8 jajek
Na małej patelni rozpuść masło i wbij jajka. Ubijaj i mieszaj drewnianą łyżką przez około 3 minuty, pod koniec dodaj bazylię. Jajecznica jest gotowa kiedy uzyska gładką konsystencję. Dopraw do smaku. Równocześnie przygrilluj pomidory, posmaruj chleb twarogiem, nałóż jajecznicę i pokrojone w plasterki awokado na wierzch kanapki. Smacznego!
Kurczak z pigwą i kuskusem
- 8 udek z kurczaka
- 4 pigwy
- 2 papryczki chilli
- 4 łyżki miodu akacjowego
- tymianek
- 75 ml oleju
- sól i pieprz
- 125g kuskusu
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- melisa
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Kurczak:
Wytnij chrząstkę ze szczytu kości, pigwę pokrój w ćwiartki, całość pokrop olejem, posól i popieprz. Piecz w piekarniku w temperaturze 195 C przez 30 minut, następnie wyjmij z piekarnika, posmaruj kurczaka miodem, posyp tymiankiem i posiekanym chili i piecz jeszcze 10 minut.
Kuskus:
Podsmaż czosnek na patelni, zdejmij. Dodaj olej z suszonych pomidorów, zdejmij z kuchenki, dodaj kuskus, wymieszaj i zalej wywarem warzywnym aż przykryje kuskus. Przykryj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem udekoruj melisą.
Owocowe krumble z naturalnym jogurtem z miętą
- 300g mieszanych owoców
- 100g śliwek
- 4 gałązki rozmarynu
- 100 ml pigwówki / syropu z pigwy
- cukier brązowy
W garnku na niedużym ogniu połącz owoce wraz z pigwówką, cukrem i rozmarynem. Gotuj około 20 minut, przełóż na blachę i odstaw do wystygnięcia.
Składniki na crumble (kruszonkę):
- 1 szkl mąki kukurydzianej
- 1/4 szkl mąki amarantusowej
- 100g brązowego cukru
- 100g masła pokrojonego w kostkę
- 1 duży jogurt naturalny
Połącz składniki w misce, palcami wymieszaj aż powstanie kruszonka. Odstaw do lodówki na 20 minut, następnie posyp owoce na blasze i piecz w piekarniku 20 minut w 190 C. Podawaj z jogurtem naturalnym z posiekaną miętą.