Pierożki z surową wołowiną w imbirowym wywarze z warzywami
Składniki na 4 porcje:
160 g karku wołowego mielonego
12 sztuk ciasta won ton
20 ml sosu sojowego
1200 mln wywaru warzywnego
15 g świeżego imbiru
100 marchwi
60 g pędów bambusa
40 g grzybów Mun
10 g świeżej kolendry
40 g kiełków fasoli Mung
3 ząbki czosnku
40 ml oleju roślinnego
1 jajko
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:Pierożki
Do mięsa mielonego dodać pokrojona kolędre, sos sojowy, olej sezamowy i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować 12 kulek po około 15 g. Następnie ciasto rozłożyć na desce. Każdy kwadrat ciasta posmarować rozbitym jajkiem. Następnie złożyć pierożki, tak aby zlepić ze sobą przeciwległe rogi. Warto skleić boki, aby nie dostała się woda do środka w czasie gotowania. Pierożki gotować we wrzątku około 2 min. Następnie odcedzić i ułożyć na talerzu.
Farsz
Imbir obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki. Następnie dodać do wywaru i zagotować. Marchew pokroić, dodać do wywaru. Następnie dodać pędy bambusa, kiełki fasoli Mung oraz grzyby. Zagotować i nałożyć do miski z pierożkami.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 1,5 min na małym ogniu. Łyżkę oleju z czosnkiem polać na zupę. Dodać kilka listków świeżej kolendry do dekoracji.
Policzki wołowe pieczone w sosie własnym i czerwonym winie podane z pieczonymi warzywami korzennymi i puree ziemniaczanym z ziarnami gorczycy
Składniki na 4 porcje:
800 g policzków wołowych
0,5 l czerwonego wina
15 g świeżego tymianku
100 g mąki pszennej
80 g marchwi
40 g pietruszki
40 g selera
1 cebula
Sól, pieprz
Warzywa korzenne:
200 g marchwi
120 g selera
120 g pietruszki
300 g ziemniaków
50 g masła
50 ml śmietany
36%
2 łyżki ziaren gorczycy
Sposób przygotowania:
Policzki wołowe oczyścić i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na patelni z małą ilością oleju roślinnego. Kolejno ułożyć do blaszki. Warzywa oczyścić, obrać i rozdrobnić. Ułożyć na mięso. Tymianek posiekać, posypać po mięsie. Całość zalać czerwonym winem, dokładnie zakryć i piec około 2,5 – 3h w temperaturze około 155 st. C.
Warzywa korzenne obrać. Pokroić w słupki. Ułożyć na blaszce, polać miodem, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Piec około 15 min w temp. 180 st. C.
Ziarna gorczycy namoczyć w wodzie przez ok. 20 min. Ziemniaki oczyścić, obrać i rozdrobnić. Ugotować w wodzie z solą do miękkości.Kolejno dokładnie odcedzić i przetrzeć przez praskę. Następnie włożyć do garnka, dodać masło, śmietanę 36% i ziarna gorczycy. Podgrzać i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć na talerz.