Pytanie na Śniadanie

ORYGINALNE DANIA Z WOŁOWINY – Pierożki z surową wołowiną w imbirowym wywarze z warzywami

Polacy kochają wołowinę, ale nie zawsze wiedzą, jaka ją odpowiednio przygotować. W kuchni, jak zwykle, inspirujemy! Materiał sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Wolno pieczona wołowina (łata) podana na pieczywie cebulowym z piklami i sosem musztardowym 
Składniki na 4 porcje: 
 400 g łaty wołowej 
 50 g masła klarowanego do smażenia 
 8 kromek pieczywa cebulowego 
 100 g pikli warzywnych 
 60 g rukoli 
 12 pomidorków koktajlowych 
 1 czerwona cebula 

 Sos musztardowy: 
 1 łyżka musztardy sarepskiej 
 1 łyżka musztardy francuskiej 
 10 ml soku z cytryny 
 1 łyżka majonezu 
 1 łyżka kwaśnej śmietany 
 Sól, pieprz 

 Sposób przygotowania: Mięso doprawić solą i pieprzem. Ziele angielskie roztłuc. Posypać mięso. Dodać również liść laurowy. Ułożyć do blaszki lub brytfanki i odstawić na 6h w lodówce. Kolejno smażyć na maśle klarowanym i ułożyć do blaszki. Piec około 5-6h w temp. 115 St. C. Odstawić do ostygnięcia. Gdy łata ostygnie do temp około 40st, porwać na mniejsze części, dodać małą ilość tłuszczu z pieczenia, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Sos musztardowy: 2 rodzaje musztardy wymieszać ze sobą, dodać sok z cytryny, miód, sól pieprz. Dokładnie wymieszać, dodać kwaśną śmietanę i majonez. Dokładnie wymieszać. Rukolę dokładnie umyć, jeśli jest nie myta przez producenta. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plastry, doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu jabłkowego. Pikle posiekać. Na pieczywo ułożyć sałatę i polać sosem musztardowym. Kolejno ułożyć mięso, pikle i warzywa.
Pierożki z surową wołowiną w imbirowym wywarze z warzywami 

 Składniki na 4 porcje: 
 160 g karku wołowego mielonego 
 12 sztuk ciasta won ton 
 20 ml sosu sojowego
 1200 mln wywaru warzywnego 
 15 g świeżego imbiru 
 100 marchwi 
 60 g pędów bambusa 
 40 g grzybów Mun 
 10 g świeżej kolendry 
 40 g kiełków fasoli Mung 
 3 ząbki czosnku
 40 ml oleju roślinnego 
 1 jajko 
Sól, pieprz 

 Sposób przygotowania:Pierożki 
 Do mięsa mielonego dodać pokrojona kolędre, sos sojowy, olej sezamowy i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować 12 kulek po około 15 g. Następnie ciasto rozłożyć na desce. Każdy kwadrat ciasta posmarować rozbitym jajkiem. Następnie złożyć pierożki, tak aby zlepić ze sobą przeciwległe rogi. Warto skleić boki, aby nie dostała się woda do środka w czasie gotowania. Pierożki gotować we wrzątku około 2 min. Następnie odcedzić i ułożyć na talerzu. Farsz Imbir obrać i pokroić w bardzo cienkie słupki. Następnie dodać do wywaru i zagotować. Marchew pokroić, dodać do wywaru. Następnie dodać pędy bambusa, kiełki fasoli Mung oraz grzyby. Zagotować i nałożyć do miski z pierożkami. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 1,5 min na małym ogniu. Łyżkę oleju z czosnkiem polać na zupę. Dodać kilka listków świeżej kolendry do dekoracji. 

 Policzki wołowe pieczone w sosie własnym i czerwonym winie podane z pieczonymi warzywami korzennymi i puree ziemniaczanym z ziarnami gorczycy 

 Składniki na 4 porcje:
800 g policzków wołowych 
 0,5 l czerwonego wina 
 15 g świeżego tymianku 
 100 g mąki pszennej 
 80 g marchwi 
 40 g pietruszki 
 40 g selera 
 1 cebula 
 Sól, pieprz 
 Warzywa korzenne: 200 g marchwi 120 g selera 120 g pietruszki 300 g ziemniaków 
 50 g masła 
 50 ml śmietany
 36% 
 2 łyżki ziaren gorczycy 

 Sposób przygotowania: Policzki wołowe oczyścić i pokroić na mniejsze porcje. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na patelni z małą ilością oleju roślinnego. Kolejno ułożyć do blaszki. Warzywa oczyścić, obrać i rozdrobnić. Ułożyć na mięso. Tymianek posiekać, posypać po mięsie. Całość zalać czerwonym winem, dokładnie zakryć i piec około 2,5 – 3h w temperaturze około 155 st. C. Warzywa korzenne obrać. Pokroić w słupki. Ułożyć na blaszce, polać miodem, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Piec około 15 min w temp. 180 st. C. Ziarna gorczycy namoczyć w wodzie przez ok. 20 min. Ziemniaki oczyścić, obrać i rozdrobnić. Ugotować w wodzie z solą do miękkości.Kolejno dokładnie odcedzić i przetrzeć przez praskę. Następnie włożyć do garnka, dodać masło, śmietanę 36% i ziarna gorczycy. Podgrzać i dokładnie wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki ułożyć na talerz.
Więcej na ten temat