Pytanie na Śniadanie

JEDZENIE WPROWADZAJĄCE W DOBRY NASTRÓJ - grzanki z kozim serem

Paweł Loroch proponuje dania, które pomogą przetrwać trudne momenty dnia - wprowadzają w dobry nastój!

 Burgery z konfiturą cebulową
  • 500 g wołowiny mielonej do 30% tłuszczu
  • 4 bułki
  • sałata rzymska
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 duże cebule
  • garść rodzynek
  • olej
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • sól, pieprz
  • majonez, ketchup, musztarda
Mięso wyrób z solą i pieprzem, podziel na 4 części i uformuj płaskie burgery. Cebule posiekaj w piórka, wrzuć do rondla na rozgrzany olej i smaż mieszając. Dorzuć rodzynki, dopraw miodem i octem balsamicznym. Duś do miękkości cebuli. Burgery smaż przez 4 minuty na bardzo rozgrzanej patelni, a bułki podgrzej w piekarniku. Spód bułki posmaruj musztardą, połóż liść sałaty, burgera, ser i solidną łyżkę konfitury cebulowej. Na konfiturę nałóż odrobinę ketchupu, a wierzch bułki wysmaruj majonezem. Złóż całość i podawaj bezzwłocznie.

Chałka smażona w jajku i mleku skondensowanym
  • wczorajsza chałka
  • 3-4 jajka
  • mleko skondensowane słodzone
  • masło
  • miód płynny albo syrop klonowy
  • owoc granatu (ziarna)
Chałkę pokrój w grube plastry. Jaja rozbij i wymieszaj starannie z mlekiem skondensowanym. Plastry chałki maczaj w mieszance jaj i mleka, smaż na rozgrzanym maśle do złocistości. Podawaj z kieliszkiem miodu albo syropu i garścią ziaren granatu.

Ryż kokosowy z waniliowymi jabłkami
  • 400 g ryżu jaśminowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • cukier trzcinowy
  • sól
  • 6 dużych jabłek
  • laska wanilii
  • cukier
Ryż wypłucz dokładnie pod zimną wodą, wrzuć do rondla, zalej mlekiem kokosowym i uzupełnij wodą na dwa palce ponad poziom ryżu. Daj soli i cukru, gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Jabłka obierz, pokrój i uduś pod przykryciem z wanilią i cukrem, aż się całkiem rozpadną. Podawaj ryż z jabłkami na zimno, albo na gorąco.

Grzanki z kozim serem, winogronem, orzechami i oliwą truflową
  • bułka paryska krojona
  • 300 g sera koziego (roladka)
  • 500 g ciemnych winogron
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • orzechy włoskie
  • oliwa truflowa
  • miód płynny
  • świeży rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
Kromki bułki muśnij oliwą truflową i obłóż ładnie serem, winogronami i orzechami. Na każdej grzance połóż igiełki rozmarynu i daj nieco pieprzu. Skrop miodem i zapiekaj przez kilka minut.
Więcej na ten temat