Burgery z konfiturą cebulową- 500 g wołowiny mielonej do 30% tłuszczu
- 4 bułki
- sałata rzymska
- 4 plastry sera cheddar
- 2 duże cebule
- garść rodzynek
- olej
- ocet balsamiczny
- miód
- sól, pieprz
- majonez, ketchup, musztarda
Mięso wyrób z solą i pieprzem, podziel na 4 części i uformuj płaskie burgery. Cebule posiekaj w piórka, wrzuć do rondla na rozgrzany olej i smaż mieszając. Dorzuć rodzynki, dopraw miodem i octem balsamicznym. Duś do miękkości cebuli. Burgery smaż przez 4 minuty na bardzo rozgrzanej patelni, a bułki podgrzej w piekarniku. Spód bułki posmaruj musztardą, połóż liść sałaty, burgera, ser i solidną łyżkę konfitury cebulowej. Na konfiturę nałóż odrobinę ketchupu, a wierzch bułki wysmaruj majonezem. Złóż całość i podawaj bezzwłocznie.
Chałka smażona w jajku i mleku skondensowanym
- wczorajsza chałka
- 3-4 jajka
- mleko skondensowane słodzone
- masło
- miód płynny albo syrop klonowy
- owoc granatu (ziarna)
Chałkę pokrój w grube plastry. Jaja rozbij i wymieszaj starannie z mlekiem skondensowanym. Plastry chałki maczaj w mieszance jaj i mleka, smaż na rozgrzanym maśle do złocistości. Podawaj z kieliszkiem miodu albo syropu i garścią ziaren granatu.
Ryż kokosowy z waniliowymi jabłkami
- 400 g ryżu jaśminowego
- 500 ml mleka kokosowego
- cukier trzcinowy
- sól
- 6 dużych jabłek
- laska wanilii
- cukier
Ryż wypłucz dokładnie pod zimną wodą, wrzuć do rondla, zalej mlekiem kokosowym i uzupełnij wodą na dwa palce ponad poziom ryżu. Daj soli i cukru, gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki. Jabłka obierz, pokrój i uduś pod przykryciem z wanilią i cukrem, aż się całkiem rozpadną. Podawaj ryż z jabłkami na zimno, albo na gorąco.
Grzanki z kozim serem, winogronem, orzechami i oliwą truflową
- bułka paryska krojona
- 300 g sera koziego (roladka)
- 500 g ciemnych winogron
- 200 g tartego sera mozzarella
- orzechy włoskie
- oliwa truflowa
- miód płynny
- świeży rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
Kromki bułki muśnij oliwą truflową i obłóż ładnie serem, winogronami i orzechami. Na każdej grzance połóż igiełki rozmarynu i daj nieco pieprzu. Skrop miodem i zapiekaj przez kilka minut.