BITWA NA POLSKIE DANIA - jajecznica

Nasi kucharze w pojedynku na polskie dania - jajecznica, sernik i schabowy - kto wygra?

JUREK SOBIENIAK
Schabowy
  • Schab środkowy odkarkowy 500g
  • Bułka tarta 300g
  • Prażona cebulka 100g
  • Tymianek świeży 1 doniczka
  • Jajka 4 szt
  • Mąka pszenna tortowa 200g
  • Smalec 2 kostki
  • Ziemniaki 500g typ c
  • Masło 50g
  • Buraki 2 szt ( najlepiej w folii już ugotowane)
  • Ocet jabłkowy 50ml
  • Miód 1 łyżka
  • Folia spożywcza
Schab klepiemy. Cebula prażona mieszamy razem z bułką tartą i posiekanym tymiankiem. Jajka mącimy z odrobiną wody. Schab rozbijamy na grubość półtora milimetra, następnie panierujemy w mące, w jajku i w panierce z bułki tartej. Smażymy na rumiany kolor. Buraki trzemy na tarce i mieszamy z miodem oraz octem jabłkowym. Ziemniaki obieramy, gotujemy i następnie tłuczemy z masłem i smażymy na patelni podajemy razem z schabowym.

Sernik
  • 5 bananów
  • 6 jajek
  • 500g serka śmietankowego
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 500g mascarpone
  • 2 cukry z wanilią
  • 300g cukru
  • 400ml śmietanki 30%
  • Sól morska
  • 1 ciasto francuskie gotowe
  • 200g cukru brązowego
Cukier karmelizujemy na patelni i zalewamy śmietanką. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, lekko solimy i studzimy. Mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy pergaminem. Następnie układamy ciasto docinając do blaszki, aby stworzył spód. Banany miksujemy z serkiem śmietankowym, jajkami i mąką ziemniaczaną oraz cukrem waniliowym. Gotową masę wylewamy do blaszki i pieczemy do wyrośnięcia i zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Gotowy sernik smarujemy mascarpone i polewamy słonym toffi.

Jajecznica
  • 4 jajka
  • 100ml śmietanki 12%
  • Dymka
  • 4 kromki chleba baltonowskiego
  • 50g masła
Chleb smarujemy masłem i przypalamy na patelni. Jajka mieszamy ze śmietaną i smażymy na pozostałym maśle. Dymkę siekamy i dodajemy na koniec do jajek. Chleb podajemy z jajecznicą i tartym parmezanem.

KUBA STEUERMARK
Klasyczna, super szybka jajecznica na maśle ze szczypiorkiem
  • 3 jajka, 
  • 30 g zimnego masła, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 łyżka drobno pociętego szczypiorku
Rozgrzej mocno patelnię. Roztrzep delikatnie jajka. Potnij drobno szczypiorek. Wrzuć na patelnię masło i gdy zacznie się pienić dodaj jajka. Energicznie mieszaj i odstawiaj z ognia co jakiś czas aby delikatnie je związać i nie wysuszyć, posól, popieprz, dodaj na końcu szczypiorek. Gotowe!
 
Schabowy w Panko z sosem Tonkatsu i sałatką azjatycką
  • 3 plastry dobrej jakości schabu bez kości, 
  • odrobina mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 100 g bułki tartej Panko, 
  • 3 kapusty pak choy, 
  • 1 chilli, 
  • 100 ml sosu sojowego, 
  • 20 ml octu ryżowego, 
  • mały kawałek imbiru, 
  • 50 g cukru, 
  • sos Tonkatsu (albo każdy inny słodki i ostry – np. śliwkowy), 
  • sól, 
  • olej ryżowy do smażenia
Schab rozklep na cienko, posól, oprósz mąką, zapanieruj w roztrzepanym jajku i otocz bułką Panko. Rozgrzej patelnię, nalej około 1 cm oleju ryżowego i gdy jest bardzo gorący smaż na nim schabowego. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na oleju pocięte chilli i imbir, dodaj sos sojowy i gdy całość wrze, dodaj ocet. Zamieszaj i sprawdź smak, wrzuć pocięte kapusty Pak Choy i całość wyłóż na talerz. Potnij schabowego w grube plastry, ułóż na sałatce i przygotuj w małej miseczce obok sos tonkatsu.
 
Sernik na zimno ala cheesecake
  • 1 opakowanie herbatników typu digestive, 
  • 1 kostka masła, 
  • 1 kg serka typu philadelphia, 
  • 2 cytryny, 
  • 2 limonki, 
  • cukier do zbalansowania smaku
Herbatniki pokrusz i zalej roztopionym masłem. Całość ułóż na okrągłej blasze na płasko i dociśnij, wstaw do zamrażarki na 30 minut. W międzyczasie wymieszaj serek philadelphia z sokiem i skórką z limonek i cytryn, dodaj cukier. Wykładaj na kruchym spodzie, schłodź w lodówce przez kolejną godzinę.

JOLA NAKLICKA-KLESER
Jajecznica 
  • 3 jajka
  • 1 szalotka posiekana w piórka
  • kilka plastrów chorizo 
  • sól, czarny pieprz
  • 1 avocado 
  • 1 mała czerwona cebula drobno posiekana
  • kolendra drobno posiekana
  • sok z 1 limonki
  • sól, czarny pieprz
  • płatki chili do smaku
  • 6-8 pomidorków koktajlowych przekrojone na pół.
Zacznij od przygotowania guacamole. W misce rozgnieć widelcem avocado, dodaj cebulkę, kolendrę, sok z limonki. Dopraw solą, czarnym pieprzem oraz płatkami chilli i dobrze wymieszaj. Dodaj pomidorki koktailowe. Na patelni zeszklij cebulkę, dodaj paski chorizo. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem smaż do momenty aż jajka się zetną. Podawaj z ulubiony pieczywem.

Sernik z białą czekoladą
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 400 g białej czekolady
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z 1 limonki
Spód:
  • 150 g ulubionych herbatników
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 60 g masła
  • maliny do ozdoby
  • kilka listków mięty
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj masło. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek .Następnie dodaj białą czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej oraz  skórkę z limonki. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h.Przy tak ubitych żółtkach i białku naturalne jest,że sernik opadnie. Ja uwielbiam jego rustykalny charakter. Od góry posyp malinami i udekoruj listkami mięty.

Klasyczny schabowy z włoską kapustą
  • ziemniaki
  • koperek 
  • kapusta włoska
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2-3 duże pomidory
  • sól, czarny pieprz
  • masło
  • sok z cytryny
  • 5 plastrów schabu
  • sól, czarny pieprz
  • mąka
  • jajko 2 szt
  • bułka tarta
  • masło klarowane
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Koperek drobno posiekaj i posyp nim ugotowane ziemniaki. Kapustę włoską posiekaj i blanszuj w osolonej wodzie. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, wsyp kapustę oraz pomidory. Wszystko razem chwilę podduś. Dopraw do smaku solą, czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mięso rozbij tłuczkiem na grubość ok 1 cm. Dopraw je solą i pieprzem a następnie obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Smaż na maśle klarowanym z obu stron do złotego koloru. Podawaj z ziemniakami i kapustą.