WASZ PRZEPIS, NASZE WYKONANIE cz. 1

Na co dzień to my proponujemy Wam przepisy, tym razem jednak nasi kucharze przygotowali Wasze propozycje!

Babka majonezowa z policzkami wieprzowymi

  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pòł szklanki mąki pszennej 
  • pòł szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • ziarna kolendry
  • 200g suszonych śliwek
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, pół szklanki mąki, cukier, proszek do pieczenia,  majonez, aromat i wszystko wymieszać. Piekarnik nagrzać na 170C, piec babkę 30- 35 min. Policzki gotujemy 1,5godz razem z ziarnem kolendry. Śliwki suszone gotujemy w 2 szklankach wrzątku do odparowania i mieszamy z powidłami. Policzki rozgniatamy widelcem i mieszamy z powidłami. Gotową babę kroimy i na każdą kromkę nakładamy porcję policzków.

Pavlova
  • białko z 10 jajek
  • cukier puder 500 g
  • szczypta soli
  • śmietana 30-36% 500 ml 
  • mascarpone 500 ml 
  • opakowanie płatków migdałowych
  • dżem malinowy lub inny lekko kwaskowaty
  • maliny, jagody, truskawki
Zacznij od nastawienia piekarnika na 140 st. C. Następnie zabierz się do oddzielenia białek od żółtek. Rób to pojedynczo, używając małej miseczki, a następnie przelewaj do większej. Bardzo ważne, aby do białek nie dostało się ani grama żółtka, bo wtedy nici z ubijania. Następny bardzo ważny punkt to miska i mieszadło musi być starannie umyte - tłuste uniemożliwią ubijanie. Ubijaj białka ze szczypta soli. Po kilku minutach białko jest już ubite na tzw. miękki czubek, wtedy dodawaj po 1 łyżce cukru pudru i ubijaj aż piana stanie się gęsta, ciężka i błyszcząca. W zależności od mocy miksera będzie to trwało 10-20 min. Piana powinna być idealnie gładka, jeśli wyczujesz choćby najdrobniejsze grudki, ubijaj dalej.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, użyj takiej zapobiegającej przyleganiu (non-stick). Odrysuj na papierze koło od dna np. tortownicy. Odwróć na drugą stronę aby piana nie stykała się z tuszem. Masę bezową wyłóż na papier formując dwa krążki grubości 2-4 cm (ja lubię wyższe, wtedy mają więcej miękkiej pianki w środku).Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczone bezy powinny być kruche z wierzchu a w środku lekko ciągnące. Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tam bezę do podsuszenia. W tym czasie zrób krem. W jednej misce rozluźnij mascarpone. W drugiej ubij śmietanę, a potem połącz ją z masą serową. Najpierw 1/3 śmietany, aby rozluźnić masę serową a dopiero potem resztę. Następnie wymieszaj delikatnie łopatką i odłóż do lodówki aby krem stężał. Następnie upraż płatki migdałowe na suchej patelni. Są bardzo cieniutkie, uważaj aby Ci się nie przypaliły. Na wysuszoną i wystudzoną bezę wyłóż warstwę dżemu malinowego, który nada trochę kwaskowatości całemu tortowi. Następnie warstwę kremu, owoce oraz uprażone migdały. Przykryj drugim krążkiem i posyp pozostałymi migdałami.

Spaghetti z tuńczykiem i kaparami
  • 5-6 anchois
  • mała puszka tuńczyka
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka kaparów w occie
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • sok z 1 cytryny
Anchois rozpuścić w oliwie na słabym ogniu. Dodać puszkę tuńczyka. Zwiększyć ogień. Dodać pół szklanki białego wina. Lekko poddusić. Dodać łyżeczkę kaparów w occie i świeżą poszatkowaną pietruszkę. Dodać sok z cytryny. Ugotować spaghetti. Połączyć z sosem.