Gęś pieczona
- Gęś 1 szt.
- Cząber 1 op.
- Majeranek 1 op.
- Sól, pieprz
- Czosnek 5 ząbków
- Słodkie i soczyste jabłka 4 szt.
- Śliwki suszone garść
- Orzechy włoskie 100 g
- Kasza gryczana biała 100 g
- Nić szpagatowa
- Igła
- Cydr jabłkowy 200 ml
- Miód 2 łyżki
Gęś rozmroź i umyj a potem wysusz. Jeśli jest świeża to opłucz i wysusz.
Natrzyj gęś solą, pieprzem i ziołami.
Śliwki suszone namocz najlepiej przez noc. W wodzie od śliwek gotuj kaszę, jabłka pokrój na kawałki i przesmaż na odrobinie gęsiego smalcu wyskubanego z gęsiej skóry albo wnętrza gęsi. Orzechy posiekaj i dorzuć do jabłek. Wymieszaj jabłka z kaszą i śliwkami, dodaj posiekany czosnek. Nafaszeruj gęś i zaszyj. Włóż gęś do brytfanki. Piecz trzy godziny. Pierwszą godzinę w 180 stopniach przykrytą. Drugą godzinę odkryj i piecz podlewając cydrem wymieszanym z miodem. Trzecią godzinę, co jakiś czas polewaj sosem powstałym podczas pieczenia.
Placek drożdżowy z gęsiną
- Mąka pszenna 500 g
- Drożdże 2/3 saszetki
- Sól 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżeczka
- Mleko 200 ml
- Jaja 2 szt.
- Masło 25 g
Farsz:
- Piersi gęsie 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Cebula 2 szt.
- Kiszona kapusta
- Sól, pieprz
Mąkę wymieszaj z drożdżami , cukrem i solą, dodaj mleko, jajko i żółtko. Wyrabiaj 6 minut i dodaj roztopione masło. Wyrabiaj dalej aż masło się wchłonie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia na dwie godziny. Z jednej piersi zdejmij skórę i posiekaj. Przesmaż aż zrobią się miękkie skwarki, dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż aż się przyrumieni, potem dodaj kapustę i smaż kilka minut. Dopraw pieprzem. Piersi pokrój na kawałki razem ze skórą i zmiel z czosnkiem na grubych oczkach a potem przez kilka minut smaż na dużym ogniu. Wymieszaj wszystko , dopraw i wystudź.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-5 milimetrów. Na połowie placka rozłóż farsz a potem przykryj drugą połową ciasta. Posmaruj pozostałym białkiem. Złącz brzegi i piecz w 190 stopniach 25 minut.