SZAKSZUKA- Jajka, po jednym na osobę
- 1 łyżka kuminu
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 czerwone papryki
- 400 g pomidorów z puszki
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
Pokrój cebule w piórka. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój na półmilimetrowe paski. W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i duś ją aż będzie szklista. Dodaj czosnek, liście laurowe i kumin. Duś pod przykryciem 20 min. aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidory, koncentrat, natkę pietruszki i kolendrę. Gotuj jeszcze przez 20 min. bez przykrycia. Wyciągnij liście laurowe, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przenieś sos na patelnię. Rób w nim dziury, tak, aby widać było dno patelni i aby zmieściło się w niech jajko. Zrób ich tyle, ile chcesz podać porcji szakszuki, w każdej ma być jedno jajko. Postaw patelnię na niedużym ogniu, przykryj ją pokrywką i zapiekaj, aż białko będzie ścięte, a żółtko nadal płynne. Szakszukę podawaj obficie posypaną natką pietruszki, kolendrą i świeżo zmielonym pieprzem. W wersji de lux zapiecz ją z serem feta.
TOSTY Z DZIURKĄ
- 2 jajka
- 2 grube kromki chleba
- 2 łyżki masła
- bryndza
- hummus
- pomidor
- dymka
Na patelni rozpuść masło. W kromkach wytnij nożykiem lub wyskub palcami dwie dziurki tak, żeby zmieściło się do nich jajko. Wrzuć kromki chleba na patelnię i zarumień z obu stron. Wbij po jajku do każdej dziurki w chlebie. Podsmaż kromki z jakiem po ok. 2 min z każdej strony. Zdejmij tosty z patelni posmaruj z jednej strony. Możesz położyć jeszcze ser na hummusie jaki lubisz, ja daję bundz. A wersji bez sera ułóż na hummusie plasterki pomidora i posyp dymką. A jak nie masz hummusu, a masz ser, to posyp serem. Koniecznie podawaj gorące.