CZEKOLADOWE GOFRY JAGLANE- 2 jajka
- 150g mąki jaglanej
- 250ml mleka migdałowego
- 20g gorzkiego kakao
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- zielone winogrona, borówki, jeżyny
- masło orzechowe
Jajka mieszamy z mlekiem i łyżką oliwy. W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Łączymy zawartość obu misek i dokładnie miksujemy. Nakładamy masę do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez około 5-6 minut.
OWSIANE PANCAKES Z KARMELEM DAKTYLOWYM
Pancakes:
- 100g płatków owsianych
- 3 jajka
- 150g jogurtu greckiego
- 1 banan
Karmel:
- 200g daktyli suszonych bez pestek
- 50g masła orzechowego
- 50g odżywki białkowej czekoladowej
- cynamon, sól himalajska
Wszystkie składniki na pancakes miksujemy blenderem ręcznym do powstania gładkiej masy. Powstałą masę wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Przygotowujemy karmel. Namoczone wcześniej daktyle blendujemy razem z masłem orzechowym i odżywką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY O SMAKU SZARLOTKI
- szklanka maki pełnoziarnistej
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 jabłka
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- wanilia
W naczyniu mieszamy mąkę, płatki owsiane, drobno pokrojone jabłko oraz przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy jogurt i jajko, po czym zawartość obu misek mieszamy starannie ze sobą. Powstałą masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
OWSIANKA NA MLEKU MIGDAŁOWYM Z OWOCAMI
- 100g płatków owsianych górskich
- 200g mleka migdałowego
- szczypta cynamonu
- 50g daktyli suszonych bez pestek
- 25g orzechów laskowych
- 25g orzechów nerkowca
- maliny, truskawki, borówki
- kwiatki jadalne
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, dodajemy szczyptę cynamonu i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Podawać z ulubionymi dodatkami jak np. owoce, syrop klonowy czy miód.