Krokiety z farszem grzybowym
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/3 szkl. oleju lub 1/3 kostki roztopionego masła
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, jajka i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min.
Farsz:
- 2 gałązki otartego tymianku
- 1 puszka białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 300g podgrzybka lub prawdziwka
- 100g rukoli
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy pokrojone w grubą kostkę grzyby i smażymy, miesząc co 3-4 min na dużym gazie. Fasolę wygniatamy widelcem i dodajemy do smażonych grzybów. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i szczyptą tymianku. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy i panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor.
Krokiety orientalne
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody gazowanej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1/3 szkl. oleju lub 1/3kostki roztopionego masła
- 1/2 pęczku szczypiorku
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy mleko, jajka, posiekany szczypior i wodę gazowaną. Wszystko dokładnie miksujemy, a na koniec dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min.
Farsz
- 500g trybowanych (bez kości) udźców z kurczaka
- 1 łyżka marynowanego imbiru
- 30 ml sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki miodu
- 1 strączek chilli
- 2 ząbki czosnku
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 jajko
- 400g panko (gruba bułka tarta)
- 1 szkl. ciasta naleśnikowego
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
Udźce solimy i obsmażamy na rumiany kolor, przykładamy do rondla i zalewamy wodą aż przykryjemy całe mięso. Gotujemy do miękkości. Wyciągamy i mielimy przez maszynkę na grubym sitku. Dodajemy posiekany, przesmażony z czosnkiem strączek chilli i skórkę z cytryny. Całość mieszamy, dodajemy 1 jajko. Farsz zawijamy w naleśniki panierujemy w cieście naleśnikowym następnie w panko. Smażymy na rumiany kolor. Sos sojowy mieszamy z miodem i posiekanym imbirem. Podajemy razem z krokietami. Bulion z gotowania udźców doprawiamy pastą miso i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z krokietami