Salceson z jabłkami
- jaja 4 szt.
- cukier 1 szklanka
- szklanka olej 200 ml
- mąka pszenna 2 szklanki
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 4 łyżki
- Jabłka 7 szt.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Jabłka pokrój na grube kawałki. Ciasto nałóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskaj w nie jabłka. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach.
Szarlotka
Ciasto:
- Mąka pszenna 400 g
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Cukier ok. 100 g
- Jaja (żółtka) 4 szt.
- Masło 150 g
- Śmietana 18% 2 łyżki
Reszta:
- Jabłka szara reneta 6-7 szt.
- Jaja (białka) 4 szt.
- Cukier 4 łyżki
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Masło 1 łyżka
- Bułka tarta trochę
- Cynamon
Maki wymieszaj z cukrem dodaj żółtka z jaj i miękkie masło, szybko wyrób ciasto i zawiń w folię, a potem włóż do lodówki na ok. godzinę. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij. Wymieszaj z odrobiną cynamonu. Ubij pianę z białek z cukrem i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. 1/3 piany wymieszaj z jabłkami. Ciasto rozwałkuj albo rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj by zrobić boczki. Wierzch posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Nałóż jabłka a na wierzchu rozłóż resztę piany. Piecz około 40-45 minut 1 180 stopniach.
Odwrócony jabłecznik z grysikiem
- Jabłka 4-5 szt.
- Miód 2-3 łyżki
- Cynamon troszkę
- Kasza manna ok. 50 g
- Mleko pół litra
- Masło 50 g
- Cukier 2 łyżki
- Jaja 2 szt.
Zagotuj mleko ale zanim to zrobisz odlej pół szklanki i wymieszaj kaszę z tym mlekiem. Do gorącego mleka wlej gęstą kaszę i gotuj chwilkę mieszając. Jeśli kasza będzie za gęsta dolej trochę mleka. Dodaj cukier i masło a gdy lekko przestygnie wymieszaj z jajami. Jabłka pokrój w ósemki i smaż na patelni, jak się lekko zarumienią polej miodem i smaż chwilę. Wyłóż jabłka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp cynamonem a na wierzchu rozlej kaszę. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach.
RURY POZNAŃSKIE
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Mąka żytnia typ 1400 1 szklanka
- Woda 75 ml
- Amoniak 1 płaska łyżeczka
- Śmietana 18% 2 łyżki
- Jajo 1 szt.
- Miód 120 ml
- Cukier 60 g
- Przyprawa do piernika 1/3 łyżeczki
Mąki wymieszaj z wodą, amoniakiem, śmietaną i żółtkiem. Miód rozpuść z cukrem i zagotuj a potem wymieszaj z przyprawą. Wlej miód cienkim strumieniem do mąki ciągle mieszając. Ciasto ma być dość miękkie. Jak wystygnie stwardnieje. Odstaw ciasto na pół godziny a potem rozwałkuj na ok. 3 milimetry. Powycinaj kwadraty 15x15 centymetrów. Posmaruj białkiem. Piecz 12 minut w 180 stopniach. Wyjmij z piekarnika i połóż na butelce od wina żeby się lekko wygięły.