Pytanie na Śniadanie

PRZEPISY NA TOWARZYSKIE GOTOWANIE

Pascal Brodnicki przekonuje, że gotowanie z przyjaciółmi to świetna zabawa. Proponuje dania do przygotowania w większym towarzystwie

 Krem z marchwi z mlekiem migdałowym i grzankami kakaowymi
Składniki dla 6 osób 
  • 750 g marchwi pokrojonej w cienkie talarki 
  • 150 g posiekanych płatków migdałów  
  • 15 cl płynnej śmietany
  • 75 g posiekanej cebuli
  • 1/2 łyżeczki puree chili
  • 4 kromki chleba tostowego 
  • 1,5 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kiełki do dekoracji 
W odrobinie oliwy podsmaż posiekaną cebulę z puree z chilli.Gdy cebula zacznie się rumienić dodaj marchewkę. Kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut. Zalej całość wodą i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Wymieszaj migdały ze śmietaną i włóż do rondla. Zagotuj mieszaninę i pozostaw ją na małym ogniu przez 20 minut. Po zakończeniu gotowania, przefiltruj drobnym sitkiem, dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok.
Pokrój kromki chleba na duże grzanki i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Jak uzyskają złocisty kolor dodaj kakao w proszku.
Ugotowaną wcześniej marchew zmiksuj w blenderze do odpowiedniej konsystencji. Do zupy na talerzu dodaj krem ​​migdałowy oraz grzanki, na koniec udekoruj kiełkami. 

Vol au vent z kurczaka  z kurkami i puree z cukinii
Składniki dla 4 osób 
  • 1 rolka ciasta francuskiego 
  • 4 piersi z kurczaka  
  • 100 g puree z cukinii
  • 2 posiekane szalotki 
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1l rosołu zredukowany do 3/4 
  • 50 ml oleju z orzechów laskowych
  • 600 g kurek
  • 40 gr masła
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 
  • sól i pieprz
  • 1 opakowanie sałaty (typu mix)
  • winegret cytrusowe 
Podgrzej piec do temperatury 200 stopni. Pokrój ciasto francuskie w 8 prostokątów o wymiarach 20 cm na 15 cm. Ułóż 2 prostokąty na siebie, posmaruj je żółtkiem i piecz 20 minut. 
Podgrzej zredukowany rosół, dodaj śmietanę, ponownie zredukuj, dodaj puree z cukinii, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Doprawione piersi z kurczaka podsmaż na oliwie z odrobiną masła.
Przesmaż kurki i szalotki w oleju z orzechów laskowych przez około 5 minut, dopraw do smaku i dodaj natki pietruszki.
Wyjmij z piekarnika vol au vent i za pomocą noża odetnij wierzch. Wysyp pokruszone w środku ciasto. Dodaj do środka pierś z perliczki pokrojoną w paski, polej na wierzchu sosem z cukinii oraz połóż kilka kurek. 
Podawaj z sałatą, przyprawioną winegretem.
Gruszka z czerwonym winem, bitą śmietaną, limonką, gorącą czekoladą i suszonymi owocami
Składniki dla 6 osób 
  • 6 gruszek
  • 1 l czerwonego wina
  • 2 gwiazdki anyżu 
  • 1 laska cynamonu
  • 3 łyżeczki Ras el hanout
  • 200g cukru deserowego 
  • 3 łyżeczki nasion kopru włoskiego 
Śmietanka   
  • 1/2 l śmietany 36 %
  • 50 g cukru pudru 
  • 2 limonki
Posypka
  • 20 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g płatków migdałów 
  • 5 ciastek korzennych
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g masła 
  • szczypta soli 
Sos
  • 100g czekolady gorzkiej 
  • 100 ml śmietany 36 %
  • 100 ml mleka 
Umyj i obierz gruszki, zostaw ogonki. Wytnij spody gruszek, tak aby mogły stać pionowo.
W rondlu doprowadź do wrzenia czerwone wino, przyprawy oraz cukier. Gotuj  gruszki przez 25 minut na małym ogniu, wyciągnij je i pozwól ostygnąć do temperatury pokojowej.Wino redukuj aż uzyskasz konsystencję syropu. 
W misce ubij śmietanę, dodaj cukier i skórkę limonki. 

Posypka
Pomieszaj masło w temperaturze pokojowej z wszystkimi składnikami a następnie piecz w temperaturze 190°C przez 15 minut do wybarwienia. Ostudź i zmiażdż z grubsza dłońmi.

Sos czekoladowy 
Doprowadź do zagotowania śmietankę i mleko. Posyp pokruszoną czekoladą i wymieszaj aby uzyskać jednorodny sos.
Więcej na ten temat