Półmisek strasznie pysznych przekąsekJajka w pajęczynie:
- 6 jajek, najlepiej klasy 0
- Niebieski barwnik spożywczy
- Farsz i pająki:
- 6 żółtek z jajek
- 3 łyżki majonezu
- 1 dojrzałe awokado
- Zielony barwnik spożywczy
- ½ łyżeczki chrzanu wasabi
- Sól, pieprz
- Mały słoik czarnych oliwek
Dodatkowo:
- Kolorowe kiełki
- Rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką (tylką)
- Czarny sezam do dekoracji
Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij je z wody i obij im skorupki łyżką. Do ciepłej wody dodaj niebieski barwnik spożywczy i włóż do niej jajka (kolor barwnika powinien być dość intensywny). Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Jajka wyjmij po 5-8 minutach i obierz - pod łupinkami na białkach powinien utworzyć się wzorek. Jajka pokrój wzdłuż na połowy i wyjmij żółtka. Zmiksuj żółtka z awokado, chrzanem i majonezem. Dopraw do smaku i dodaj zielony barwnik. Nadzieniem nafaszeruj białka – wyciśnij je z rękawa. Jajka posyp sezamem i ułóż na półmisku wyłożonym kiełkami. 12 oliwek wbij w zielony farsz, na środku – będą to brzuszki pająków, a 15-20 sztuk pokrój w plasterki. Każdy plasterek pokrój na połówki, aby otrzymać „nóżki” pająków. Powtykaj po 4 nóżki z każdej strony oliwki.
Kostki z ciasta francuskiego
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 80 g startego parmezanu
- 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
Sos:
- 350 ml dobrego, gotowego sosu pomidorowego do spaghetti napoli
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Garść świeżej bazylii
Jajo rozmąć widelcem w misce. 2/3 ciasta potnij na 10x4cm paski – wyjdzie Ci około 15-20 pasków. Wszystkie posmaruj jajkiem i posyp suszonym czosnkiem oraz serem. Zwiń w rulony. Z reszty ciasta uformuj nieduże kuleczki. Do każdego strony wałeczka doklej po dwie kuleczki, po czym lekko je spłaszcz formując kształt kostek. Wierzch ciastek ponownie posmaruj jajkiem, dla ładnego koloru, i ponownie posyp serem. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 15-20 minut. Podawaj z sosem udekorowanym bazylią i oliwą.
Mini dynie na krakersach
- 300 g tłustego twarogu
- 1 pęczek cienkiego szczypiorku
- 125 g serka kremowego do smarowania chleba
- 100 g parmezanu
- Ew. odrobina majonezu lub jogurtu
- Sól, pieprz
Dodatkowo:
- 3 łyżki słodkiej suszonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- Opakowanie niedużych słonych krakersów
- Dwie kiście słodkich białych i ciemnych winogron
Przyprawy: paprykę i curry wymieszaj. Odstaw. Twaróg wymieszaj z serkiem, parmezanem i posiekanym szczypiorkiem (klika listków odłóż do dekoracji), po czym dopraw. Jeśli masa się nie klei, dodaj do niej odrobinę majonezu/jogurtu. Serek przełóż do lodówki na 20-30 minut, aby stężał. Z serka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtocz w mieszance papryki. Na każdej kulce zrób wgłębienia dookoła, tak aby uformować kształt mini „dyniek”. W każdą dyńkę od góry wetknij kawałek szczypiorku. Dyńki z serka ułóż na krakersach. Podawaj je z winogronami.