Pytanie na Śniadanie

STRASZNIE PYSZNE DANIA NA HALLOWEEN

 Półmisek strasznie pysznych przekąsek
Jajka w pajęczynie:
  • 6 jajek, najlepiej klasy 0
  • Niebieski barwnik spożywczy
  • Farsz i pająki:
  • 6 żółtek z jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 dojrzałe awokado
  • Zielony barwnik spożywczy
  • ½ łyżeczki chrzanu wasabi
  • Sól, pieprz
  • Mały słoik czarnych oliwek
Dodatkowo:
  • Kolorowe kiełki
  • Rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką (tylką)
  • Czarny sezam do dekoracji
Jajka ugotuj na twardo. Wyjmij je z wody i obij im skorupki łyżką. Do ciepłej wody dodaj niebieski barwnik spożywczy i włóż do niej jajka (kolor barwnika powinien być dość intensywny). Postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu barwnika, aby uzyskać odpowiedni kolor. Jajka wyjmij po 5-8 minutach i obierz - pod łupinkami na białkach powinien utworzyć się wzorek. Jajka pokrój wzdłuż na połowy i wyjmij żółtka. Zmiksuj żółtka z awokado, chrzanem i majonezem. Dopraw do smaku i dodaj zielony barwnik. Nadzieniem nafaszeruj białka – wyciśnij je z rękawa. Jajka posyp sezamem i ułóż na półmisku wyłożonym kiełkami. 12 oliwek wbij w zielony farsz, na środku – będą to brzuszki pająków, a 15-20 sztuk pokrój w plasterki. Każdy plasterek pokrój na połówki, aby otrzymać „nóżki” pająków. Powtykaj po 4 nóżki z każdej strony oliwki.

Kostki z ciasta francuskiego
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 80 g startego parmezanu
  • 1-2 łyżeczki suszonego czosnku
Sos:
  • 350 ml dobrego, gotowego sosu pomidorowego do spaghetti napoli
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Garść świeżej bazylii
Jajo rozmąć widelcem w misce. 2/3 ciasta potnij na 10x4cm paski – wyjdzie Ci około 15-20 pasków. Wszystkie posmaruj jajkiem i posyp suszonym czosnkiem oraz serem. Zwiń w rulony. Z reszty ciasta uformuj nieduże kuleczki. Do każdego strony wałeczka doklej po dwie kuleczki, po czym lekko je spłaszcz formując kształt kostek. Wierzch ciastek ponownie posmaruj jajkiem, dla ładnego koloru, i ponownie posyp serem. Piecz ciastka w 180 stopniach przez 15-20 minut. Podawaj z sosem udekorowanym bazylią i oliwą.

Mini dynie na krakersach
  • 300 g tłustego twarogu
  • 1 pęczek cienkiego szczypiorku
  • 125 g serka kremowego do smarowania chleba
  • 100 g parmezanu
  • Ew. odrobina majonezu lub jogurtu
  • Sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 3 łyżki słodkiej suszonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • Opakowanie niedużych słonych krakersów
  • Dwie kiście słodkich białych i ciemnych winogron
Przyprawy: paprykę i curry wymieszaj. Odstaw. Twaróg wymieszaj z serkiem, parmezanem i posiekanym szczypiorkiem (klika listków odłóż do dekoracji), po czym dopraw. Jeśli masa się nie klei, dodaj do niej odrobinę majonezu/jogurtu. Serek przełóż do lodówki na 20-30 minut, aby stężał. Z serka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtocz w mieszance papryki. Na każdej kulce zrób wgłębienia dookoła, tak aby uformować kształt mini „dyniek”. W każdą dyńkę od góry wetknij kawałek szczypiorku. Dyńki z serka ułóż na krakersach. Podawaj je z winogronami.
 Muffiny czekoladowe Szalonego Naukowca
Składniki na 12-14 babeczek
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 12 strzykawek (oczywiście bez igieł)
  • Foremki do muffinek w halloweenowe wzory
  • Rękaw cukierniczy do dekoracji
Sos wiśniowy:
  • 1 słoik gładkiego dżemu wiśniowego 100% owoców
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml syropu wiśniowego
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Babeczki: Masło rozpuść na patelni. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj masło i jogurt. Ubij ponownie i wsyp kakao. Wymieszaj. Następnie dodaj do ciasta mąkę i proszek. Wymieszaj ciasto i przełóż do foremek do muffinek. Piecz ciastka przez 20-25 minut w 170 stopniach.
Krem: Utrzyj serek z cukrem. Odstaw do lodówki.
Sos: Dżem podgrzej z sokiem z cytryny i syropem. Powinien być gęsty, ale płynny. Odstaw do lekkiego wystudzenia i jeszcze ciepły powciągaj do strzykawek, troszkę sosu powinno zostać do dekoracji babeczek. Zimne babeczki udekoruj kremem i skrop syropem. W każdą wbij strzykawkę i ułóż dekoracyjnie na tacy.

Strasznie zdrowy mus czekoladowy w pomarańczy
Składniki 5-6 porcji:
  • 3 dojrzałe, miękkie avocado
  • 3 dojrzałe banany
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka startej prawdziwej wanilii
  • Świeża mięta do dekoracji
Dodatkowo:
  • Czarny marker
Banany obierz, a avocado także wypestkuj. Banany zmiksuj z avocado, kakao, syropem do smaku, wanilią i sokiem. Schowaj mus do lodówki. Z pomarańczy zetnij wierzchy i wydrąż środki. Zjedz owoc albo dowolnie wykorzystaj, a z jego części wyciśnij sok. Na skórkach narysuj zabawne halloweenowe buźki, po czym nadziej je musem. Mus przykryj czapeczkami ze skórki i schowaj do lodówki. Deser podawaj na zimno.
Więcej na ten temat