STREET FOOD PO POLSKU - maczanka krakowska cz.2

 Maczanka krakowska

  • 300g cebuli
  • 1 kg policzków wieprzowych
  • Sól, pieprz
  • 4 pół bagietki
  • 4 marchewki
  • 100g cukru
  • 100ml octu
  • 150 wody
Marchew skrobiemy obieraczką w długie wstążki. Wodę gotujemy z tymiankiem, octem i cukrem. Do gorącej zalewy wrzucamy marchew i odstawiamy do wystygnięcia. Policzki obsmażamy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Cebulę zasmażamy i dodajemy do policzków. Gotowe policzki wyjmujemy, wywar odparowujemy do zagęszczenia. Bagietki przecinamy wzdłuż. Nakładamy porcję sosu, poszarpane policzki, na wierzch układamy piklowaną marchew.

Pyry z gzikiem wielkopolska
  • 4 duże ziemniaki
  • 500g twarogu tłustego 
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 filet z wędzonej makreli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu
  • 4 tacki papierowe
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Twaróg miksujemy z solą i pieprzem. Dymkę siekamy i mieszamy z octem, miodem i olejem. Makrelę szarpiemy drobno. Ziemniaki rozkrawamy i nakładamy porcję gziku, polewamy sosem z dymki i nakładamy kawałki makreli, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Oscypek grillowany z karmelizowanym boczkiem w podpłomyku
  • 300g boczku surowego wędzonego
  • 1 oscypek lub 6 redykałek
  • 100g cukru
  • 1 gł sałaty rzymskiej
  • 50g żurawiny do mięs
  • 4 kawałki Papieru śniadaniowego
Boczek kroimy w słupki i smażymy 3-4 minuty, następnie zasypujemy cukrem i smażmy kolejne 5-6 min. Zdejmujemy na pergamin do przestygnięcia. Żurawinę mieszamy z posiekaną sałatą. Oscypka grillujemy. Na podpłomyki nakładamy sałatę, układamy plastry oscypka i karmelizowany boczek. Zwijamy w rulon i w papier śniadaniowy

Podpłomyk
  • Piada 30-35 placków
  • 1,2 kg mąki
  • 300 wody
  • 300g smalcu
  • 20g soli
  • 25g sody
Wszystko zagniatamy i wałkujemy cienkie placki, opiekamy na suchej patelni.