Maczanka krakowska- 300g cebuli
- 1 kg policzków wieprzowych
- Sól, pieprz
- 4 pół bagietki
- 4 marchewki
- 100g cukru
- 100ml octu
- 150 wody
Marchew skrobiemy obieraczką w długie wstążki. Wodę gotujemy z tymiankiem, octem i cukrem. Do gorącej zalewy wrzucamy marchew i odstawiamy do wystygnięcia. Policzki obsmażamy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy 2 godziny na wolnym ogniu. Cebulę zasmażamy i dodajemy do policzków. Gotowe policzki wyjmujemy, wywar odparowujemy do zagęszczenia. Bagietki przecinamy wzdłuż. Nakładamy porcję sosu, poszarpane policzki, na wierzch układamy piklowaną marchew.
Pyry z gzikiem wielkopolska
- 4 duże ziemniaki
- 500g twarogu tłustego
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 filet z wędzonej makreli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 4 tacki papierowe
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Twaróg miksujemy z solą i pieprzem. Dymkę siekamy i mieszamy z octem, miodem i olejem. Makrelę szarpiemy drobno. Ziemniaki rozkrawamy i nakładamy porcję gziku, polewamy sosem z dymki i nakładamy kawałki makreli, posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Oscypek grillowany z karmelizowanym boczkiem w podpłomyku
- 300g boczku surowego wędzonego
- 1 oscypek lub 6 redykałek
- 100g cukru
- 1 gł sałaty rzymskiej
- 50g żurawiny do mięs
- 4 kawałki Papieru śniadaniowego
Boczek kroimy w słupki i smażymy 3-4 minuty, następnie zasypujemy cukrem i smażmy kolejne 5-6 min. Zdejmujemy na pergamin do przestygnięcia. Żurawinę mieszamy z posiekaną sałatą. Oscypka grillujemy. Na podpłomyki nakładamy sałatę, układamy plastry oscypka i karmelizowany boczek. Zwijamy w rulon i w papier śniadaniowy
Podpłomyk
- Piada 30-35 placków
- 1,2 kg mąki
- 300 wody
- 300g smalcu
- 20g soli
- 25g sody
Wszystko zagniatamy i wałkujemy cienkie placki, opiekamy na suchej patelni.