Pytanie na Śniadanie

MAKARON NA KAŻDĄ OKAZJĘ - makaron z polędwicą wieprzową

 Bulion z wędzonym kurczakiem, jarmużem i makaronem jajecznym (nitki)
Składniki na 12 osób: 
  • 1 opakowanie dużej włoszczyzny, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 korpusy z kurczaka,
  • 500 g jarmużu, 
  • 2 cytryny, 
  • liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • 4 piersi wędzone z kurczaka,
  • 1 pęczek natki, 
  • olej do smażenia, 
  • 2 opakowania Lubella Jajeczna Nitki
Do garnka o grubym dnie wlej dwie łyżki oleju i wrzuć obraną i pociętą w kostkę włoszczyznę. Podsmaż krótko, dodaj surowe korpusy z kury i całość zalej 3 litrami zimnej wody. Dodaj kilka liści laurowych i ziele angielskie. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj szumując na małym ogniu przez kolejne 45 – 60 minut. Dodaj pocięte drobno łodyżki pietruszki, jarmuż oraz poszarpane piersi wędzonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron, włóż do talerza i zalej aromatycznym bulionem, dopraw natką pietruszki.

Makaron z polędwicą wieprzową w sosie sojowym z chilli i kolendrą (świderki)
Składniki na 6 osób: 
  • 2 polędwice wieprzowe, 
  • sól, pieprz, 
  • 3 papryczki świeże chilli, 
  • 1 pęczek świeżej kolendry, 
  • 2 czerwone cebule, 
  • sos sojowy, 
  • olej do smażenia, 
  • 1 opakowanie Lubella Świderki
Polędwice oczyść z błon, posól, popieprz. Rozgrzej olej na patelni i smaż je na złoto z każdej ze stron. Gdy złapią kolor, zmniejsz ogień i smaż obracając około 5 minut. Odłóż w ciepłe miejsce na patelni. Ugotuj makaron wedle przepisu. Polędwice pokrój w plastry a do pozostałości na patelni dodaj pocięte chilli, cebulę i odrobinę sosu sojowego. Całość podgrzej na patelni i gdy makaron jest gotowy dodaj go na patelnię a następnie z powrotem plastry polędwicy. Całość wymieszaj, dosól, popieprz i podawaj gorące z pociętą kolendrą.

Sałatka z makaronem, dynią piklowaną, serem kozim i ziołami (pióra pełne ziarno)
Składniki na 4 osoby: 
  • 300 g piklowanej marynowanej dyni w kostce, 
  • 200 g sera koziego w roladzie, 
  • 1 pęczek świeżego tymianku, 
  • 1 opakowanie 100 g rukoli, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 opakowanie makaronu Lubella Pełne Ziarno Penne
Ugotuj makaron wedle przepisu i przestudź. Połącz dynię bez zalewy z pociętym w kostkę serem kozim, poszatkowanymi listkami tymianku i całość dopraw solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Dodaj kwaśną zalewę z dyni aby zbalansować smak i całość połącz z ciepłym makaronem. Wymieszaj i ostudź do końca. Wymieszaj ze świeża rukolą i serwuj.
Więcej na ten temat