Racuchy podwójnie jabłkowe – z jabłkami i musem jabłkowym na zimęRacuchy:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka homogenizowanego serka waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- Olej do smażenia
- 2 jabłka
Mus jabłkowy do słoików na zimę:
- 1 kg jabłek
- 1 cytryna
- 2/3 szklanki wody
Dodatkowo:
- Cukier puder do dekoracji
- Świeża mięta do dekoracji
- Mielony cynamon
- Cukier z prawdziwą wanilią
Racuchy: Mąkę wymieszaj z proszkiem. Następnie dodaj do ciasta serek i jajka. Wyrób ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, wlej odrobinę mleka. Do racuchów dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj ciasto. Smaż racuchy na mocno rozgrzanym oleju na złoto, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, choć czas smażenia zależy od wielkości racuchów. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem z cynamonem i wanilią, udekoruj musem.
Mus jabłkowy na zimę: Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój je niedbale w kostkę. Od razu po pokrojeniu zalej je wodą z sokiem z cytryny i duś do miękkości mieszając co jakiś czas przez 15 minut. Gdy będą miękkie rozgnieć je ubijakiem do ziemniaków lub zmiksuj na mus (taką formę wolą dzieci) i przekładaj do wyparzonych, czystych słoików. Zakręcaj na gorąco i stawiaj do góry dnem. W takiej pozycji trzymaj jabłka do wystudzenia, następnie przechowuj w spiżarni nawet rok. Jeśli jabłka są kwaśne, dodaj do nich cukru – 100 g na 1 kg owoców wystarczy. Do słodkich jabłek nie trzeba dodawać cukru.
Jesienny garnek cudowności - Kurczak z jabłkami
- 8 pałek z kurczaka
- 6 dużych soczystych jabłek
- 3 cebule
- 500 g ziemniaków
- 4-5 łyżek miodu
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 1 l bulionu/ rosołu + 1 l wody
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 50 g masła
- 30 ml oleju
- Sól, pieprz
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużym rondelku stop masło z olejem. Na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony obsmaż mięso. Gdy będzie złote, dodaj do niego cebulę, jabłka, czosnek i miód. Smaż 4-5 minut, aż się zezłocą, po czym dodaj przyprawy i zalej danie bulionem i wodą. Duś kurczaka 15 minut, po czym dodaj do garnka ziemniaki. Gotuj danie do miękkości ziemniaków, dopraw pod koniec duszenia i podawaj na gorąco.