JABŁKA W ROLI GŁÓWNEJ -kurczak z jabłkami

 Racuchy podwójnie jabłkowe – z jabłkami i musem jabłkowym na zimę

Racuchy:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka homogenizowanego serka waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • 2 jabłka
Mus jabłkowy do słoików na zimę:
  • 1 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 2/3 szklanki wody
Dodatkowo:
  • Cukier puder do dekoracji
  • Świeża mięta do dekoracji
  • Mielony cynamon
  • Cukier z prawdziwą wanilią
Racuchy: Mąkę wymieszaj z proszkiem. Następnie dodaj do ciasta serek i jajka. Wyrób ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, wlej odrobinę mleka. Do racuchów dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj ciasto. Smaż racuchy na mocno rozgrzanym oleju na złoto, po ok. 2-3 minuty z każdej strony, choć czas smażenia zależy od wielkości racuchów. Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem z cynamonem i wanilią, udekoruj musem.
Mus jabłkowy na zimę: Jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój je niedbale w kostkę. Od razu po pokrojeniu zalej je wodą z sokiem z cytryny i duś do miękkości mieszając co jakiś czas przez 15 minut. Gdy będą miękkie rozgnieć je ubijakiem do ziemniaków lub zmiksuj na mus (taką formę wolą dzieci) i przekładaj do wyparzonych, czystych słoików. Zakręcaj na gorąco i stawiaj do góry dnem. W takiej pozycji trzymaj jabłka do wystudzenia, następnie przechowuj w spiżarni nawet rok. Jeśli jabłka są kwaśne, dodaj do nich cukru – 100 g na 1 kg owoców wystarczy. Do słodkich jabłek nie trzeba dodawać cukru.

Jesienny garnek cudowności - Kurczak z jabłkami
  • 8 pałek z kurczaka
  • 6 dużych soczystych jabłek
  • 3 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 4-5 łyżek miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe 
  • 1 l bulionu/ rosołu + 1 l wody
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 50 g masła
  • 30 ml oleju
  • Sól, pieprz
Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Jabłka obierz, oczyść i pokrój w ćwiartki. Cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie w dużym rondelku stop masło z olejem. Na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony obsmaż mięso. Gdy będzie złote, dodaj do niego cebulę, jabłka, czosnek i miód. Smaż 4-5 minut, aż się zezłocą, po czym dodaj przyprawy i zalej danie bulionem i wodą. Duś kurczaka 15 minut, po czym dodaj do garnka ziemniaki. Gotuj danie do miękkości ziemniaków, dopraw pod koniec duszenia i podawaj na gorąco.

 Róże jabłkowe z ciasta francuskiego

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 4-5 łyżek cukru z prawdziwą wanilią
  • 1-2 jajka
Dodatkowo:
  • Cukier puder
  • Cynamon mielony
Z cytryny wyciśnij sok. Jabłka umyj i nie obieraj. Owoce przetnij na połowy, wydrąż im gniazda nasienne i pokrój je w bardzo cienkie plasterki. Owoce od razu zamocz w soku z cytryny, aby nie ściemniały. Ciasto rozłóż na blacie i potnij w paski o grubości ok 5 cm i długości ok. 15 cm. Z płata ciasta wyjdzie mniej więcej 10-12 takich pasków. Jajka rozbij w miseczce. Składanie róży: każdy pasek ciasta posmaruj jajkiem, w połowie wysokości paska zacznij układać plasterki jabłka, tak aby jeden zachodził na drugi, następnie posyp je cukrem z wanilią (jeśli masz ochotę również cynamonem) i zakryj drugą częścią ciasta. Na końcu zwiń paski ciasta w róże, po prostu jak naleśnik-rulonik. Gotowe ciastka powkładaj w foremki do muffinów wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Gotowe posyp cukrem pudrem.